Kategorije

Završen 1. Festival srednjoškolskog kratkog filma

Festival se održao u Kinu Meeting Point, 25. travnja 2015. godine. Prikazano je 14 kratkih filmova koje su režirali srednjoškolci iz škola širom Bosne i Hercegovine, odabrani između 110 aplikacija iz 56 srednjih škola. Tijekom produkcije filmova, svim mladim autorima podršku je pružao filmski stručnjak Mirza Ajnadžić. Zajedno sa svojim mentorima, profesorima i prijateljima srednjoškolci su boravili u Sarajevu te su kroz panel diskusije i radionice svi zajedno razgovarali i razmjenili iskustva te imali prilku povezati se i napraviti nova prijateljstva.

O najboljim filmovima odlučivao je tročlani žiri Festivala – renomirani redatelji Srđan Vuletić i Pjer Žalica te Talents Sarajevo menadžerica Asja Makarević.

Najbolji film Festivala je film Aida Bešića „Kafa“ za koji je redatelj Srđan Vuletić ispred žirija izjavio da demonstrira „najzreliji i najkompleksniji pristup upotrebi filmskog jezika u svim segmentima realizacije.“

Dodjeljene su sljedeće nagrade:

  • “Zlatni švenk” nagrada za najbolji film : “Kafa” – Aid Bešić iz Bosanske Otoke
    Canon 1200D+18-55, paket JA ♥ FILM (pet dana boravka na 21. Sarajevo Film Festivalu za dvije osobe uz plaćene sve troškove i osigurane ulaznice za projekcije), Sony slušalice
  • “Srebrni švenk” nagrada za drugi najbolji film: “Zatvori vodu” – Jana Čamber iz Posušja Canon SX400, paket JA ♥ FILM (pet dana boravka na 21. Sarajevo Film Festivalu za dvije osobe uz plaćene sve troškove i osigurane ulaznice za projekcije),Sony slušalice
  • “Tilt švenk” nagrada za najbolju kameru: “Društvo bez signala” – Filip Ćubela iz Mostara
    Microsoft tablet, Nokia Lumia 710 i Sony slušalice
  • “Rez švenk” nagrada za najbolju montažu: “Dva života pod jednim nebom” – Pavle Đuričić iz Doboja
    Apple iPad mini, Nokia Lumia 800

HGB_0735

U uvodnom govoru direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović kazala je kako je British Council zajedno sa svojim partnerima neizmjerno sretan što je na Festival pristiglo 110 aplikacija iz cijele BiH, te kako su mladi i ovim primjerom pokazali količinu talenta koji traži priliku da se pokaže široj publici.

Nakon premijere na Festivalu „Švenk“, svi filmovi nastavljaju svoj put po drugim festivalima nakon čega će biti online objavljeni.

Filmovi će također, zajedno sa serijom obrazovnih video materijala, biti dio obrazovnog paketa koji će bez naknade biti dostupan svim srednjim školama u BiH krajem 2015. godine.

Projekt je dio ConnectingCreatively projekta koji implementira British Council u suradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti Sarajevo i Sarajevo Film Festivalom, uz podršku Microsofta BiH i UniCredit Bank, a financira Europska unija kroz program „Sarajevo 2014“ u sklopu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

<
1

Ovo su Najpoželjniji poslodavci u BiH

>
Maturantska parada_05

Međunarodni dan plesa u znaku priprema za devetu...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...