Kategorije

Uskoro počinje novo izdanje VaClaF festivala klasične muzike

Festivali klasične glazbe danas su iznimno popularna forma prezentiranja glazbenog žanra u većim gradskim sredinama. No, kada se premjeste u manja mjesta koja nemaju često doticaj sa ovakvim oblikom kulture, tada takve manifestacije dobivaju novu dimenziju. Postaju centralna mjesta okupljanja, kulturni “trgovi”, mjesta gdje se susreću stanovnici, razmjenjuju ideje, informacije; to su i glavne mjesne žile kucavice, reanimatori glazbenog života grada koji tokom ostatka godine živi u tišini željno iščekujući novi sličan događaj. I upravo takav značaj ima VaClaF za Vareš! Ovo malo mjesto, udaljeno svega 50 kilometara od Sarajeva, rodni je grad kompozitora Emila – Mile Cipre. Stara crkva sv. Mihovila – jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini, prekrasni krajolik i srdačni stanovnici samo su neke od specifičnosti ovog bosanskog grada. No, od 2013. godine Vareš stiče jošjedno od svojih glavnih obilježja, VarešClassic Festival –međunarodni festival komorne glazbe.

cover 1

Ovogodišnji festivalski program bit će realiziran u periodu od 22. do 27. rujna, te će ponuditi niz jedinstvenih umjetničkih i edukativnih sadržaja brojnoj vareškoj publici koja s nestrpljenjem očekuje ovogodišnji nastavak glazbene priče započete prošle godine. Mlada umjetnička rukovoditeljica Festivala, uspješna violinistica Andrea Nikolići ove godine uspjela je okupiti niz najuspješnijih evropskih mladih glazbenika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Nizozemske i Rusije koji će u četiri festivalske večeri kreirati jedinstven glazbeni ambijent koji ujedinjuje i zbližava. Svi oni okupili su se da bi kroz univerzalni jezik glazbe, koja ne poznaje granice, povezali ljude različitih socijalnih, religijskih i nacionalnih pozadina, pružili publici jedinstven doživljaj u prekrasnom ambijentu, te samim time predstavili Vareši Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnu kulturnu sredinu u svijetu i otvorili put međunarodnoj suradnji.

Flyer

Prvi koncert kojim će 22. rujna biti i svečano otvoreno drugo izdanje VaClaF festivala donijet će, kako i sam naziv koncerta Život je pjesma upućuje, niz majstorskih ostvarenja nadahnutih poezijom. Mladi umjetnici Andrea Nikolić(violina), Domagoj Gušćić(klavir), Matija Meić(bariton), Ivana Nikolić(oboa), Doris Nikolić(violončelo), te festivalski kvartet kojeg čine Andrea Nikolići Liudmila Kharitonova (violine), Dino Dragović(viola) i Bas Jongen (violončelo) na koncertu će izvesti djela Eugène-Auguste Ysaÿea i Franza Schuberta. Većnarednog festivalskog dana u Osnovnoj školi Varešbit će upriličeno predavanje i prezentacija pod nazivom Klavir kroz povijest i građu mladog pijaniste Bartolomeja Stankovića. Drugi festivalski koncert koji će se održati u srijedu, 24. rujna bit će posvećen komornim remek-djelima istaknutih ruskih skladatelja Glazunova, Borodina i Čajkovskog objednjenih kroz koncept pod nazivom Ruska večer.

VaClaF 2013 - publika

Na koncertu će nastupiti festivalski gudački kvartet uz austrijskog klarinetistu Sylvestera Perschlera. Četvrtak, 25. rujan bit će u potpunosti u znaku novih ostvarenja mlade generacije skladatelja regiona. Koncertom pod nazivom The Young and New publika u Varešu će imati jedinstvenu priliku svjedočiti premijernim izvedbama djela talentovanih mladih stvaralaca Iztoka Kocena iz Slovenije, te Mirona Konjevića iz Bosne i Hercegovine, uz kojeće festivalski ansambl izvesti većetablirana djela suvremene glazbe svjetskih skladatelja kao što su Isang Yun, Henri Dutilleux, Jörg Widmann, i dr. Na ovom koncertu festivalskom ansamblu će se pridružiti i mlada bh violinistica Alma Dizdar, koja će nastupiti i na svečanom zatvaranju VaClaF-a. Da bi klasičnu glazbu približili djeci, organizatori su došli na ideju da u petak, 26. rujna upriliče intereaktivnu radionicu za najmlađu varešku publiku, te time pokušaju pobuditi interes za ovaj glazbeni žanr, te za sviranje različitih instrumenata.

VaClaF 2013 - svi ucesnici

Svečano zatvaranje VaClaf festivala tradicionalnim Miholjskim koncertom ove godine pod nazivom I Virtuosi Italiani bit će upriličeno u subotu, 27. rujna. Te večeri mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Austrije, Rusije i Nizozemske udružit će snage i izvesti neka od najznačajnijih glazbenih ostvarenja Antonia Vivaldija i Gioachina Rossinija. Posebno značajni bit će nastupi hrvatskih solo-pjevača, baritona Matije Meića i mezzosopranistice Martine Menegoni, te violinistice Andree Nikolić. Svi koncerti održat će se u prekrasnim ambijentima Stare crkve, Župne crkve sv. Mihovila i Oćevije –starog kovačkog majdana, a, zajedno sa svim radionicama i predavanjima, publici su ponuđeni potpuno besplatno.

VaClaF 2013 - koncert

Postanite i ove godine dijelom jedinstvene vareške glazbene priče, pridružite se nestrpljivim stanovnicima ovom malog bosanskog mjesta u iščekivanju drugog po redu izdanja VarešClassic Festivala, te sebi priuštite nezaboravno glazbeno iskustvo na koncertima vrhunskih mladih umjetnika u ambijentu koji će Vas u potpunosti osvojiti.

Autor: Esma Sulejmanagić, muzikologinja
Andrea Nikolić, umjetnička rukovoditeljica VaClaF-a
Organizatori : Udruga prijatelja glazbe “EmilCipra” Vareš, Petar Jelić – predsjednik; Župni ured Vareš

<
1000509261001_2036548682001_Bio-Biography-Mick-Jagger-SF

Fosil nazvan po Micku Jaggeru

>
Facebook-like

Kako da lajk postane glas na izborima #profkomunikacije

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...