Kategorije

UK programi, predavači i mentori tokom 21. Sarajevo Film Festivala

U 2015. British Council nastavlja partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom kroz programe prilagođene potrebama i trendovima regionalne industrije i novih talenata.

UK sadržaj će biti predstavljen kroz nekoliko komponenti, a to su:

1. Talents Sarajevo (15. – 20. august): radionice i predavanja UK filmskih profesionalaca

2. Regionalni Forum (19. – 21. august): Industry gosti i govornici iz UK

3. BAFTA nominirani kratki filmovi i animacije: projekcija

4. ŠVENK: Festival srednjoškolskog kratkog filma – projekcija pobjedničkih radova

5. Projekcije UK filmova

Talents Sarajevo je postao regionalni centar za susret i usavršavanje filmskih profesionalaca. Tokom ovogodišnjeg Talents Sarajevo nastavljamo rad sa novim filmskim stvaraocima kroz treninge i sesije sa mentorima, ekspertima i profesionalcima iz UK. Očekuje se učešće 70 glumaca, režisera, kinematografa, filmskih kritičara, producenata, scenarista iz 17 zemalja Jugoistočne Evrope. Ugostit ćemo britanske filmske eksperte koji će držati sesije na temu “Wonder Matters”. Predavači su:

  • Simon Perry, producent
  • Olivia Hetreed, scenarist
  • Selina Ukwuoma, urednik scenarija, konsultant i tutor
  • Steve Mathews, producent
  • Antony Root, zamjenik direktora, HBO Europe

Regionalni forum je glavna festivalska konferencija na kojoj se govori o trenutnim temama od važnosti za filmsku industriju Jugoistočne Evrope. Ova konferencija okuplja preko 100 stručnjaka iz 15 zemalja regije, predstavnike privatnog i javnog sektora, koji raspravljaju o gorućim temama vezanim za filmsku industriju, zagovaraju i oblikuju javne zakone, te se umrežavaju jedni s drugima.

Prezentirat će se i najbolji uratci britanskog kratkog filma i animacija kroz projekciju BAFTA nominiranih kratkih filmova i animacija 2015.

Švenk (Festival srednjoškolskog kratkog filma) je festival koji je počeo 2014. godine u saradnji sa Umjetničkom školom u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom kako bi se kreirala platforma za mlade da razvijaju i predstavljaju svoje vještine. Pobjednički film će biti prikazan tokom SFF-a, a na festivalu će nam se pridružiti i dva pobjednika koji će pratiti Industry program.

Oznake: ,
<
Gary Hunt - Action

Na “Starom” najbolji svjetski skakači –...

>
1

Šta mladi u BiH žele

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...