Kategorije

Udruženje Sredi Svoj Grad: “Želja nam je i da poboljšamo komunikaciju između građana i općinskih vlasti kroz upotrebu open-source tehnologija”!

Backstage: Možete li predstaviti Udruženje, sa kojim ciljem je oformljeno, ko ga čini, na koji način djelujete?
Udruženje Sredi Svoj Grad je relativno mlado udruženje koje je oformljeno od strane entuzijasta profesionalno angažovanih na polju programiranja i informacionih tehnologija. Ideja za formiranje udruženja Sredi Svoj Grad i pokretanje istoimenog projekta prvenstveno je potekla iz želje da svojim stečenim stručnim znanjima i iskustvom doprinesemo poboljšanju uslova života u društvenoj zajednici i da potaknemo razvitak građanskog aktivizma i građanske odgovornost. Ujedno, želja nam je i da poboljšamo komunikaciju između građana i općinskih vlasti kroz upotrebu open-source tehnologija.

Backstage: Koji su vaši projekti?
Naš prvi projekat koji je iz ideje i nacrta došao do realizacije i svojih korisnika, a koji se još uvijek razvija i širi, je projekat Sredi Svoj Grad, sa platformom ULICA.BA kao svojim glavnim „proizvodom“ koji je svoje zvanično lansiranje obilježio u mjesecu decembru prošle godine.

Backstage: Platforma ulica.ba, na koji način djeluje?
Platforma ULICA.BA je mjesto gdje putem interneta, na jednostavan i pristupačan način, u nekoliko koraka, možete prijaviti probleme sa kojima se susrećete u lokalnoj zajednici, poput onečišćenih površina, razbijenih uličnih svjetiljki, oštećenih igrališta i parkova, rupa na putu i slično.

Obavijest o prijavljenom problemu dolazi na adresu Općine, koja vašu prijavu šalje nadležnoj općinskoj službi, na ulica.ba vas obavještava o poduzetim koracima i u konačnici o rješenju problema. Također, građani putem ULICA.BA mogu razmjenjivati utiske o prilikama u zajednici sa drugim članovima ULICA.BA, davati svoje komentare i glasati za probleme, pa čak i organizirati zajedničke akcije u cilju rješavanja određenog problema. S druge strane, nadležne vlasti imaju priliku da steknu vjerodostojnu sliku o potrebama građana, te da u skladu sa istim rješavaju postojeće probleme. Za općine je ovo prilika da pokažu kako osluškuju glas i potrebe građana, nadamo se da će je konstruktivno iskorisiti.

Trenutno je formalna saradnja ostvarena sa općinama Zenica, Bosanska Krupa, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te kroz patnerstvo sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD) sa općinama: Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća, te se od ovih Općina očekuje očitovanje na prijavljene probleme. Naš cilj je da širimo saradnju i da se vremenom uvežemo sa svim općinama u BiH. Također, pozivamo i građane općina koje nisu uvezane sa ULICA.BA da prijavljuju probleme jer to može predstavljati prvi korak za uspostavljanje saradnje sa tom Općinom.

Backstage: Šta je hack day, ko sve može prisustvovati i zašto je ovaj događaj važan?
Hack day je jednodnevni susret entuzijasta koji djeluju u oblasti infomacionih tehnologija i koji žele svojim znanjima doprinijeti razvoju životne sredine radeći ono u čemu su najbolji: programiranje i razvoj novih aplikacija. Hack Day nudi da kroz istraživanje i razvoj open source software-a napisanog u Ruby on Railsu doprinesete razvoju i unaprijeđenju društveno korisnih projekata. Skupa sa učesnicima prvog Hack Day, sa vrijednim hakerima, geekovima i zaljubljenicima u IT, potrudit ćemo se da našu platformu ULICA.BA napravimo još boljom i „po mjeri“ korisnika, ali i najviših standarda struke. Neka se svi koji su se prepoznali  ovom pasusu osjećaju pozvanima na Hack Day:-) !

Backstage: Kako se može doprinjeti razvoju životne sredine pomoću ovog projekta?
Umjesto pasivnog čekanja i vrlo čestog „gunđanja“ radi svake nepravilnosti sa kojom se susrećemo, sada putem ulica.ba možemo ukazati na nepravilnosti i pomoći općinskim vlastima da steknu vjerodostojnu sliku iz prve ruke o prioritetima građana i njihovim stavovima. To je naše građansko pravo, ali i obaveza. Također je važno da ulica.ba nudi i mogućnost davanja komentara na prijavljene problem. Mogućnost komunikacije među članovima otvara vrata za organiziranje zajedničkih akcija (npr. uređenje dvorišta zgrade, krečenje neprikladnog grafita i sl.) koje uz malo koordinacije i dobre volje može mnogo dobroga donijeti. Svjesni smo da je potrebno mnogo vremena da prođe kako bi se izgradile dobre građanske navike i poboljšala kultura življenja (i suživota), a ULICA.BA je samo jedna od za to potrebnih karika. Sredi Svoj Grad tim se trudi biti realan sa zacrtanim ciljevima i strpljiv, uporni smo i čvrsto vjerujemo da možemo utjecati na to da naši sugrađani svoj grad/općinu počnu doživljavati i „paziti“ kao svoje dvorište, te da će se vremenom između građana i lokalnih vlasti izgraditi kvalitetniji odnos zasovan na međusobnom povjerenju.

<
tmnt

Megan Fox u novom filmu Ninja kornjače

>
VladaDvaNula002

Otvorena konferencija Vlada 2.0

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...