Kategorije

U Vijećnici zatvorena Međunarodna Konferencija “Sjećanje za budućnost” / “Remembering for the Future”

U sarajevskoj Vijećnici zatvorena je Međunarodna konferencija “Sjećanje zabudućnost”/ “Remembering for the Future” koju je organizirao DVV International, Ured za Bosnu i Hercegovinu, u saradnji s aEvropskom asocijacijom za obrazovanje odraslih, a uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

U okviru konferencije dodjeljena je i EAEA Grundtvig nagrada, koja je najveća europska nagrada na polju obrazovanja odraslih za istaknute projekte u 2014. godini, s fokusom na lokalnoj historiji tokom Prvog svjetskog rata ali i suvremenim pristupima u promoviranju mira, prevenciji konflikta i borbi protiv ksenofobije putem obrazovanja odraslih. Ova nagrada prvi put je dodijeljena u Jugoistočnoj Evropi, odnosno u Bosni i Hercegovini. Dobitnicima (projektima “Knjiga planova, nadanja i snova” (“The Book of Plans, Hopes and Dreams”) te “Tvrđava Vygonoshchi” (“Vygonoshchi Fortress”)) ju je uručio zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović.

250324_10152658628734425_1046310354620973357_n

Tokom dva dana trajanja konferencije više od 100 učesnika iz 26 zemalja Evrope razgovaralo je o sjećanju i pomirenju na razini zajednica, doprinosu obrazovanja pomirenju u okviru formalnog obrazovnog sistema, inovativnim pristupima u podučavanju historije, te interkulturnom i medijskom obrazovanju.

Key note speakeri na konferenciji bili su Sven Tetzlaff, šef Odjela za obrazovanje, Korber Fondacije, koji je govorio iniciranju dijaloga o 1. Svjetskom ratu u Evropi, Joke van der Leeuw-Roord, predsjednica Evropske asocijacije edukatora historije (EUROCLIO), koja je u svokm izlaganju iznijela promišljanje o temi „Treba li se sjećati zbog budućnosti“ i prof.dr. Ugo Vlaisavljević sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je govorio o temi suprotstavljenih interpeetacija svjetskih ratova i konstrukciji identiteta u BiH.

DVV International, Ured u Bosni i Hercegovini djeluje već 14 godina. Cilj djelovanja Ureda u Bosni i Hercegovini je podrška i razvoj struktura kooperacije, što doprinosi efikasnijem iskorištavanju potencijala obrazovanja odraslih za razvoj socijalnih struktura. U saradnji sa partnerskim institucijama i organizacijama DVV International doprinosi poboljšanju mogućnosti dodatnog obrazovanja i edukacije, osobito za socijalno nejake društvene slojeve u svrhu ostvarenja primjerenih uslova egzistencije i zapošljavanja.

U suradnji sa Bosanskim kulturnim centrom DVV International Ured za BiH izdaje i znanstveni časopis „Obrazovanje odraslih“.

Više o DVV International Ured za BiH

<
9. Pravo Ljudski - Day 1 05

Zumiraj Prava program za mlade

>
7

Irfan Redžepagić, menadžer dijamanta, gost petog...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...