Kategorije

U Srebrenici održana prezentacija projekta “Program jačanja porodica”

U Srebrenici je u Centru za dijete i porodicu SOS Dječijih sela BiH, održana prezentacija projekta Program jačanja porodica. U saradnji sa lokalnim vlastima i zajednicom, program treba da poboljša uslove života i status za 150 djece i najmanje 60 porodica u Srebrenici. Prisutni su bili predstavnici Opštine Srebrenica, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, odnosno Centra za mentalno zdravlje i predstavnici nevladinih organizacija koje rade na području Srebrenice.

“Nakon urađene studije izvodljivosti evidentno je da se veliki broj djece u Srebrenici nalazi pod rizikom odvajanja od svojih porodica. Danas smo sa našim partnerima i saradnicima razgovarali o ciljevima i aktivnostima ovog programa. Svakako su to prevencija odvajanja djece od porodice porijekla, osnaživanje kapaciteta porodica, ali i profesionalaca iz partnerskih i drugih zainteresiranih organizacija i institucija. Drago nam je što su danas prisutni pokazali interes i ponudili svoju podršku u realizaciji Programa jačanja porodica. Pomoć nam je svakako potrebna i zajedno možemo odgovoriti na potrebe djece i porodica pod rizikom na području Srebrenice”, istakao je nakon prezentacije Direktor Programa SOS Dječije selo Gračanica, Zlatan Musić.

Veliki broj djece u Srebrenici nema pristup socijalnim servisima, niti mogućnosti da ostvare svoje pune potencijale. Program jačanja porodica SOS Dječijih sela se od 2008. godine provodi u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i stotinama roditelja je omogućio da unaprijede svoje kapacitete za odgovorno i samoodrživo roditeljstvo.

Predstavnica J.U. Centar za socijalni rad Srebrenica, g-đa Selma Mustafić pružila je punu podršku programu: “Sretna sam što je ovaj program SOS Dječijih sela BiH započeo i u Srebrenici. Jako je važno da imamo mjesto gdje roditelji mogu učiti o roditeljstvu, unaprjeđivanju odnosa u porodici, razvoju svoje djece i odgoju. Roditelji, mladi i djeca moraju prepoznati priliku za razvoj ličnih kapaciteta i međusobnih odnosa. U tome ćemo im svi pomoći”.

Centar za dijete i porodicu, u ulici Maršala Tita bb u Srebrenici, otvoren je svaki radni dan od 08:00 do 16:30.

Oznake:
<
MESS - Plakat

55. MESS-Pregled petog festivalskog dana

>
Plakat 19. Jazz Festa by Enes Huseincehajic

Novi plakat Jazz Festa Sarajevo

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...