Kategorije

U Sarajevu završena konferencija Vlada 2.0

Posljednjim diskusijama na temu koliko Vlada 2.0 može pomoći građanima i komunikatorima, koliko komunikatori mogu doprinijeti tome da građani čuju poruke Vlade 2.0 te koji su daljnji koraci koji će doprinijeti boljem odnosu predstavnika vlasti i civilnog društva, danas je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine zatvorena Konferencija Vlada 2.0.

VladaDvaNula 005

Predstavnici vlasti, civilnog sektora, građana i medija u protekla dva dana ponudili su niz mjera putem kojih se komunikacija između navedenih aktera može poboljšati. “Iznimno mi je drago što smo ovom Konferencijom otvorili dijalog između svih aktera javnog komuniciranja i što smo govorili o izazovima sa kojima se susrećemo. Međutim ne vidim razlog zbog kojeg se dijalog ne bi nastavio i nakon Konferencije te vas zato podstičem se budete proaktivni i nastaviti sa tim“, istakao je na kraju Konferencije, Darko Soković, predsjednik Fondacije Dokukino.

VladaDvaNula 004

Konferenciju je obilježila prezentacija kampanje “Otvorene ideje za Balkan“, u okviru koje će biti podržano više od 20 inovativnih web i mobilnih projekata iz cijele regije koji doprinose smanjenju korupcije i uspostavljaju kvalitetne, stalne komunikacije vlasti s građanima, a najbolji su dobili i novčanu podršku. S druge strane prezentacijom najinovativnijih projekata iz regije Zapadnog Balkana, prisutni su se bolje upoznali sa web i mobilnih platformami za rješavanje nekih od problema sa kojima se region trenutno nosi.

VladaDvaNula 003

Konferencija Vlada 2.0 podvukla je crtu i prikazala što se zanimljivo dešava u sferi online komunikacija i komunikacija građana sa predstavnicima vlasti na prostorima Balkana. S druge strane Vlada 2.0 je otvorila prostor za razgovor ljudi koji isto ili slično razmišljaju, ali rade sa različitih strana, tako da smatram da će upravo razmjena ideja i mišljenja među njima dovesti do poboljšanja odnosa i komunikacija između predstavnika javnog i civilnog sektora“, naveo je na kraju Krunoslav Vidić, predsjednik Asocijacije vladinih komunikatora jugoistočne Evrope SEECOM.

VladaDvaNula 001

Neke od glavnih konstatacija učesnika su da gotovo sve što znamo, znamo putem medija, a za te informacije nikad ne znamo da li su istinite ili ne, te je zbog toga veoma bitno razviti necenzurisanu komunikaciju na društvenim mrežama jer oni koji ne znaju, ne mogu ni reagovati. Iako je broj klikova i lajkova nekada opravdanje za izostanak prave interakcije, virtuelni aktivizam može inicirati promjene i već se zapravo polako pretvara u stvarni aktivizam. Veoma je važno da utičemo koliko možemo da javne politike budu transparentnije poruka je koja je poslana na kraju Konferencije.

Oznake:
<
18 Pro.P- dodjela nagrada

PRO.PR Awards – priznanja doprinosu komunikacija

>
foto 5

Večeras takmičenje mladih neafirmisanih dizajnera...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...