Kategorije

U Sarajevu oboren Guinnessov rekord: Skuhana 4.124 litra begove čorbe

U kuhanju je učestvovalo sedam kuhara i dosta volontera iz čitave BiH – tu su bili volonteri kuhari iz ugostiteljske škole iz Goražda, Ilijaša, Vogošće, Prijedora, Olova i Zenice.

Zdravko Šilić, glavni kuhar u NATO bazi, koji je došao na poziv organizatora, za Klix.ba je kazao kako mu je izuzetno drago što je dio ove manifestacije.

Dodao je kako je sve prošlo u najboljem redu. Nisu imali problema u vezi hrane, nego iz razloga što su kuhali na otvorenom prostoru, zbog čega se trošilo mnogo plina. Ipak, improvizacija kuhara je bila odlična i sve su uspjeli završiti u zadatom roku, kako je i planirano.

Ovom su događaju prisustvovale i četiri kuharice iz jednog udruženja žena iz Prijedora, koje su posao obavljale su posao u svojstvu volontera. Kažu kako su počastvovane jer su bile dio ove manifestacije

“Treba da se gaji i sačuva naša tradicija, kao i da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda”, kazala je Zekija Bosnić, predsjednica Udruženja žena iz Prijedora.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je istaknuo važnost ovog događaja iz razloga što u obaranju ovog rekorda sudjeluju kuhari iz 20 zemalja Evrope koji su se odazvali našim kuharima.

“To opet pokazuje da je Sarajevo neki centar zbivanja, pa makar i po ovoj čorbi. Jako je važno da je to begova čorba, čorba koja se nalazi u našim jelovnicima u BiH i Sarajevu posebno. Ona sad dobiva sad jednu međunarodnu promociju”, kazao je za Klix.ba Ivo Komšić.

Podsjećamo, Čorba se kuha u loncu prečnika dva i po metra, visine jedan metar i zapremine 4.100 litara specijalno kreiranoj za ovu priliku.

Sastojci koji su bili potrebni za 14.000 porcija su: 1000 kg piletine, 200 kg mrkve, 50 kg putera, 150 litara ulja, 100 kg brašna, 15 kg bamije, 50 kg celera, 10-20 kg peršuna i 15 kg začina.

“Čorba koja se ne podijeli građanima bit će proslijeđena različitim humanitarnim organizacijama i udruženjima, Crvenom križu, narodnoj kuhinji – slobodno dođite sa posiudama, šteta bi bilo da se to baci”, poručili su iz Udruženja bh. kuhara.

Ovaj događaj se odvija u organizaciji Udruženja bh. kuhara, a u sklopu Global Chef's Challenge, prve manifestacije ove vrste u regionu, kao i Evropske konferencije kuharskih asocijacija, zahvaljujući kojima je glavni grad BiH nekoliko dana domaćin kuharskoj kremi Evrope.

U pitanju je takmičenje svjetske krovne asocijacije kuhara koja se održava na pet kontinenata u tri kategorije – chef junior, chef i pastry chef. Global chef challenge počeo je jučer i trajat će do 18. aprila, a u okviru ovog događaja Sarajevo će ugostiti majstore kuhinje iz čitavog svijeta.

Oznake: , , ,
<
Screen Shot 2015-04-17 at 14.49.05

Nikola Đuričko, Zenit Đozić i Almir Kurt Kugla u novim...

>
2783823-5768197098-24890

Zuckerberg: Želim besplatan internet za Evropu i 100...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...