Kategorije

U Sarajevu obilježen «Inkluzivni Dan» Svi se smijemo, ali različito!

Svečanim programom učenika i učenica Srednjoškolskog centra Hadžići održanim na Trgu djece Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope pod nazivom «Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju» u jugoistočnoj Evropi, obilježen je Inkluzivni dan. Istovremeno, pored Sarajeva, sličan događaj koji ima za cilj podizanje svijesti javnosti o inkluzivnom obrazovanju, održan je i u Tirani, Prištini, Skoplju, Podgorici, Beogradu i Zagrebu pod motom «Svi se smijemo, ali različito».

Dan inkluzije (8)

Srednjoškolski centar Hadžići jedna je od 49 škola iz 48 gradova odabranih da budu pilot-škola ovog regionalnog programa koji zajedno podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope. Nakon tri godine iskustva u provedbi inkluzivnog obrazovanja, odnosno uključivanja sve djece u nastavno-odgojni proces, svojim programom djeca su danas dokazala da je ova vrsta obrazovanja preduvjet za inkluzivno društvo i da je moguća u praksi. «Nadamo se da će naše pozitivno iskustvo poslužiti kao primjer drugim školama i stvoriti preduslov za podršku kreiranja politika u uvođenje inkluzivnog obrazovanja u redovni nastavni proces», izjavio je Misim Gegić, direktor ove odgojno-obrazovne ustanove, ističući važnost koju je ovaj projekat imao za formiranje nastavničke mreže škola i nastavnika, koji su kroz studijska putovanja i seminare, razmijenili iskustva sa svojim kolegama i to ne samo iz naše regije već i iz nekih zemalja Zapadne Evrope.

Dan inkluzije (7)

Građanima i građankama Sarajeva, učenici Srednjoškolskog centra Hadžići predstavili su se muzičkim i plesnim numerama, uključujući i nastup Kulturno-umjetničkog društva iz Hadžića, monologom te recitalom pod nazivom «Nađi vrijeme da budeš sretan».

Više informacija o projektnim aktivnostima možete naći na linku:
http://pjp-eu.coe.int/en/web/inclusive-education/

<
500x500

Dječiji sajam u Sarajevu 6.- 8.11.2015

>
SYS-760x400

Samit mladih u Sarajevu

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...