Kategorije

Treća festvalska noć u znaku Škotske

Festivalska nedjelja, 13.04. donijela je pomalo drugačiji muzički sadržaj od onog na koji smo navikli prethodnih večeri. Prije samog koncerta, na pozornici Doma Oružanih snaga BiH, direktor Festivala, Đani Šehu, ponovo je upriličio malu ceremoniju dodjele nagrada najboljim takmičarima SIGF-a, ovaj put u 4. i 5. kategoriji. Nakon kratkog govora i zadovoljnih lica uspješnih takmičara, pozornica je prepuštena škotskom gitaristi Matthew McAllisteru.

4. sigf_13. april 11, Foto Vanja Cerimagic

Da je riječ o malo drugačijem pristupu muzici i koncertnom programu postalo je jasno već prvim tonovima djela kojim je otvoren koncert. Odlučivši da prvi dio koncerta u potpunosti posveti tradicionalnim keltskim melodijama, McAllister je predstavio četiri Škotska komada za lutnju: Daniel’s Tune, Blew Riben, Courante & Double i The Canaries u vlastitom aranžmanu. Svojim upečatljivim tonom, inspirativnom interpretacijom i vrlo zanimljivim pristupom muzici, publiku je svojim izvedbama od početka uvukao u jedan potpuno drugačiji, pomalo egzotičan, svijet tradicionalne škotske muzike.

U nastavku je izveo dva upečatljiva djela, Farewell to Stromness Sir Peter Maxwell Daviesa i The Lament for the Death of his Second Wife Neil Gowa. Vrlo mekan, osjetljiv ton gitare, koji je dinamički dostizao i ekstremna piana, ali i s lakoćom dočarao svu buru i karakter škotske muzike, te vrlo nadahnuta interpretacija jasno su pokazali koliko je ova vrsta muzike izvođaču intimno bliska i prirodna. Prvi dio koncerta zaključio je izvedbama Three Irish Pieces u aranžmanu Davida Russella. Spatter The Dew, My Gentle Harp i The Bucks of Oranmor donijeli su smjenu različitih zvučnih karaktera, od meditativnih do izrazito plesnih, koje je McAllister sa mnogo vještine i dosjetljivosti prikazao publici. Drugi dio koncerta bio je rezervisan za muziku gitarista-kompoziotra, od kojih je McAllister izabrao Leo Brouwera, Ralph Townera i Antionio Laura. Ovaj dio program otvorio je ranom Suite br.2 čuvenog kubanskog kompozitora Leo Brouwera, nastaloj u njegovim tinejdžerskim danima. Zvuk potpuno drugačiji od onog što se inače podrazumijeva Brouwerovim silom, donio je potpuno prozračno, pomalo meditativno raspoloženje u vrlo pažljivoj i emotivnoj interpretaciji McAllistera. Podsjetivši na veliki talenat, te muzički pristup kompozitora i gitariste Ralpha Townera, koji je posjetio Sarajevo u okviru Jazz Fest-a, škotski muzičar izveo je tri njegova djela The Reluctant Bride, Always by your side i Toledo.

4. sigf_13. april 04, Foto Vanja Cerimagic

Sva tri bila u u znaku interpretatorove težnje da istakne svu slojevitost Townerove muzike, te izrazitu ritmičnost, što mu je posebno pošlo za rukom pri izvedbi Townerovog Toleda. Koncert je zaključio izvedbom Svite Venezolano venecuelanskog kompozitora i gitariste Antonio Laura. Kroz četiri stavka djela uspješno je mijenjao krakter iz lirskog u plesni, ostajući vjeran vrlo mekanom tonu i poniranjima do ekstremne piano dinamike. Publika je njegove izvedbe nagradila dugim aplauzom, a McAllister je na bis izveo komad kojim je i počeo koncert, tradicionalnu melodiju kojoj je sam dao naziv Daniel’s Tune u vlastitom aranžmanu.

Sarajevo International Guitar Festival 2014 se lagano bliži svom kraju. Ostao je samo još jedan koncert kojim će se večeras zaključiti cjelokupna ovogodišnja festivalska priča. Na koncertu će nastupiti španski gitarista Paco Seco koji će se predstaviti vlastitim djelima, nastalim pod utjecajima raličitih muzičkih žanrova, od flamenka i jazza, do klasične i muzike svijeta. Nadamo se da će i posljednje večeri brojni ljubitelji muzike za gitaru u Sarajevu svjedočiti još jednom vrhunskom muzičkom događaju, te svojim prisustvom još jednom pokazati svoju podršku Festivalu i kulturi našeg grada uopće.

Za  sve detaljnije informacije o koncertima i ostalim festivalskim dešavanjima, posjetite web-stranicu: www.sigf.ba. Autor saopštenja Esma Sulejmanagić, autor Vanja Čerimagić.

Oznake:
<
4. sigf_12. april 11, Jure C, Foto Vanja Cerimagic

Jure Cerkovnik i Boris Tešić koncertima ponudili...

>
ZLATNA_RIBICA_Sarajevo001

Danas počinje takmičenje za najljepše uređen...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...