Kategorije

Studenti i studentice još jednom pokazali da hoće i mogu

Finalnim prezentacijama nakon višednevnih edukativnih radionica, završen je 3. SOS Dizajn Festival. U proteklih pet dana pod motom “Uči, radi, zabavi se“ više od stotinu studenata iz cijelog regiona upijalo je znanja od eminentih imena iz svijeta dizajna koji su samo za ovu priliku došli iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Crne Gore i Srbije. Pored predavanja i radionica, studenti su imali priliku da pokažu svoju kreativnost na dvije PechaKucha večeri, dok su istovremeno otvorene četiri izložbe.

Naglašavajući činjenicu da je na ovogodišnji Festival došlo najviše studenata iz regiona do sada, suosnivačica Festivala, Sanja Planinić, istakla je da je tako cilj ovogodišnjeg Festivala postignut. “Ove godine smo odlučili da se posvetimo umrežavanju sa našim kolegama iz regiona te sa fakultetima i dizajn festivalima. U tome smo i uspjeli i sigurni smo da će Festival iz godine u godinu rasti“, istakla je Planinićeva te dodala da su kontakti razmijenjeni sa studentima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore.

sos_01

U okviru radionica studenti su sa Ianom Andersonom učili o kreativnim mogućnostima koje proizlaze iz nemogućeg briefa klijenta, dok je o kompletnom procesu kako vizualne izazove pretvoriti u ideje, ideje u skice i skice u završne crteže govorio Viktor Koen. Učesnici su sa Borutom Vildom govorili o načinima generisanja autorskih prava dok je o dizajn menadžmentu i mjestima potencijalne saradnje između kompanija i dizajnera govorio Miha Klinar. Jean-Emmanuel “Valnoir” Simoulin je sa učesnicima i učesnicama svoje radionice fokus rada imao na ispitivanju veza između umjetnosti, ideologije i historije grada/države iz kojih dolaze te kreiranje snažnih narativnih slika.

sos_04

Pored spomenutih radionica posebnu pažnju studenata privukle su i izložbe koje su svakodnevno otvarane. “Crtanje je mišljenje“ Miltona Glasera otvorila je Festival dok su učesnici drugog festivalskog dana imali priliku pogledati izložbu “PDP Konferencija“. U petak, izložba “Plakatiranje“ istaknula je kolekciju autorskih plakata, dok su kreativni radovi interdispciplinarne agencije Gigodesign predstavljeni u galeriji Roman Petrović na izložbi “Gigodesigned“.

sos_03

Slijedeći praksu koja je sada već prerasla u običaj, na kraju Festivala je upriličeno zajedničko fotografisanje svih učesnika i potpisivanje na zastavu Festivala. SOS Dizajn Festival je još jednom pokazao da mladi hoće i mogu, te da imaju želju za znanjem i strast za uspjehom!

Oznake:
<
IbrahimMaalouf

Ibrahim Maalouf: Od visoke mode do političke drame

>
Sara Prguda, Šejla Klinac, Emina Hadžizulfić, Helena Radoš i Valentina Vavra

Ples u Sarajevu

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...