Kategorije

Studenti razvili web aplikaciju koja treba podstaći građane da dijele višak stambenog prostora sa drugima

“U poplavama koje su zadesile BiH, najmanje 10 000 porodica je ostalo bez krova nad glavom. Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovnistva, u BiH postoji više od 450 000 praznih stanova. Vjerujemo da je od tog broja moguće naći 10 000 stanova koji su useljivi ili koje je moguće dovesti u takvo stanje sa minimalnim ulaganjima. Samo je potrebna solidarnost vlasnika u smislu da privremeno ustupe višak svog stambenog prostora (stan, sprat kuće, vikendica i sl.) raseljenim licima” – uvod je koji je stigao na redakcijski mail.

Dalje se sjajni momci sa sjajnom idejom i predstavljaju. Oni su  Ajdin Kahrović i Faris Čakarić, studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Razvili su web aplikaciju koja treba podstaci građane da dijele višak stambenog prostora sa drugima. Također, web aplikacija teži da postane centralizirano mjesto za prikupljanje informacija o svim stambenim prostorima koji su na raspolaganju za lica raseljena uslijed poplava.

Web aplikacija se nalazi na adresi: http://hitnismjestaj.etf.ba/ , te je podržana od strane asistenata ETF-a. Aplikacija omogućava jednostavno evidentiranje smještaja koji je na raspolaganju, sa osnovnim podacima o stambenoj jedinici i kontakt podacima vlasnika, a zatim omogućava jednostavno pretraživanje smještaja putem Google mape koja je integrirana u web aplikaciju.

HitniSmjestaj

U međuvremenu, na Elektrotehničkom fakultetu, profesori, asistenti i studenti rade na razvoju kriznog softvera, odnosno platforme koja treba da koordinira rad, utrošak resursa, korištenje logistike, upošljavanje volontera i sl. svih humanitarnih organizacija i institucija u kriznim situacijama. Softver je baziran na Sahana EDEN softveru i možete ga pogledati ovdje: http://eden.etf.unsa.ba/. Web aplikacija ‘Hitni Smještaj’ će biti integrirana sa ovim softverom u smislu da će u sebe inkorporirati podatke iz ovog softvera (i obratno).

Ajdin i Faris naglašavaju da se web aplikacija ‘Hitni Smještaj’ još uvijek nalazi u testnoj fazi, te da su moguci i određeni bugovi ili greške, koje će u narednih nekoliko dana biti ispravljene. Također, pozivaju sve potencijalne osobe koje žele staviti na raspolaganje svoj stambeni prostor, da ga evidentiraju u ovu aplikaciju. Na taj način će doprinijeti da aplikacija dobije smisao, ali i da se stvori kritična masa ljudi spremnih da ustupe dio svog stambenog prostora osobama ugroženim poplavama.

<
CY Sarajevo Nigt view

Hotel Courtyard by Marriott u centru Sarajeva

>
Plakat b1

Najšarenija zabava ponovo u gradu – Kinđurijada

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...