Kategorije

Stigli su “Doktori za seks”

Nova serija na Pickboxu škakljivi je kvaziistorijski igrokaz o timu naučnih pionira koji su pokušali promijeniti američke stavove o seksu, a istini za volju, mogla bi vas uzbuditi na više nivoa. Sve epizode prve i druge sezone dostupne su odmah.

Snimljena prema knjizi Masters of Sex Thomasa Maiera, ovo je priča o usponu Williama Mastersa, ginekologa odmetnika koji se usudio proučavati seks u laboratorijskim uslovima s ljudskim subjektima u St. Louisu 1950-ih godina. Zbog straha od skandala, Masters je svoj projekat odrađivao u tajnosti dok nije imao sreću da zaposli seksualno slobodoumnu samohranu majku Virginiju Johnson kao sekretaricu s velikim ambicijama, obdarenu društvenim vještinama koje doktor nije imao.

Par koji je Ameriku naučio voditi ljubav
Masters i Johnsonova ubrzo postanu intelektualni partneri, ali i ljubavnici, što je bilo dugo skrivana činjenica o paru. Kada su nakon 10 godina prikupljanja podataka objavili istraživanje koje je objašnjavalo fiziologiju orgazma, zagovarali zdrav seksualni život i zauvijek završili s medicinskim čistunstvom i laganjem, preko noći su postali zvijezde cijele Amerike. Javnost ih je nazvala “parom koji je Ameriku naučio voditi ljubav”.

MOS_1

Učinite to za nauku
Sve to zvuči kao romantična, zabavna priča i na trenutke Doktori za seks to stvarno jesu, primjerice dok Johnson (glumi je odlična Lizzy Caplan) nagovara ljekare i sestre u bolnici da se prepuste strastima u korist nauke. Scene seksa prilično su zabavne, čak i kad je riječ samo o masturbaciji s brdom senzora zalijepljenih za kožu pacijenta, dok doktori mrmljaju o “rigidnosti bradavica”. Zbog istog perioda u kojem se odvija radnja, Doktori za seks na trenutke izgledaju kao “Momci s Madisona s povlasticama”, ali ubrzo shvatite da su napetiji, dublji, pa čak i više uznemirujući. Zanimljivo je da mnoga pitanja o ljudskoj seksualnosti koja se provlače kroz seriju i dan-danas nemaju odgovor ili se isti prešućuje zbog raznih moralno-vjerskih dogmi.

Hoćete vrećicu?
Serija nije baš uvijek vjerna istorijskom originalu, već su neki dijelovi mijenjani, a likovi dodavani zbog drame, ali na trenutke su te izmjene zapravo manje čudne od stvarnosti. U stvarnosti su subjekti pokusa nosili papirnate vrećice preko glave dok su radili “whoopie”, kako bi izbjegli identifikaciju. Svi likovi u Doktorima za seks lažu sami sebi, od gaya koji ide na terapiju elektrošokovima kako bi se izliječio, preko odlične Sare Silverman kao lezbijke koja glumi da je hetero, pa do samih glavnih junaka čija se profesionalna veza pretvara u ljubavnu, a oni si lažu da je riječ samo o istraživanju, skrivajući opasne osjećaje iza seksa bez obaveza.

Dio šarma ove serije je i u tome što nam Dr. Masters baš nije simpatičan. Prilično hladan, dominantan lik odgovoran je za najgore scene iz braka u bližoj televizijskoj istoriji, za što je zaslužan odlični Michael Sheen kojem je Lizzy Caplan savršena suprotnost bez koje bi ovoj seriji nedostajalo hemije.

<
Sarajevo Salsa Kongres - FOTO (2)

Završen sedmi Sarajevo Salsa Kongres

>
download3

iMTM BalletAerobica nova sezona

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...