Kategorije

Šta nam govore njihova tijela, ko koga voli više!

Danas je DAN ZALJUBLJENIH…to znate, ali sigurno ne znate ko koga voli više…Angelina Breda ili on nju, ili možda David Victoriu ili Beyonce Jay Z-ija, a od njih troje tek ko se voli više. Iskreno, ne znamo ni mi, ali znamo ko zna, pa smo zamolili Alisu Vrabac – Predsjednicu „PROF komunikacije“ da nam objasni na osnovu neverbalne komunikacije šta govore tijela pomenutih slavnih parova.

1.Brangelina: poznati i nama najdraži holivudski par Angelina Jolie i Brad Pitt su definitivno pobjednici kada je u pitanju intenzitet ljubavi i strasti u odnosu na druga dva para. Na slikama koje ste nam dostavili je bilo veoma lako identifikovati geste koje bespogovorno govore da se oni zaista vole. To možemo vidjeti iz npr. stava i pozicija tijela kojima su okrenuti jedno prema drugome. Na drugoj slici možete uočiti da ne samo da su okrenuti jedno prema drugome, nego ovdje Angelina nudi svoj vrat, a svi znamo da je „vrat“ jedna od erogenih zona svake žene. Također znamo da „izložiti svoj vrat nekome“ zahtijeva povjerenje u tu osobu.

collage2

Brad definitivno igra jaču ulogu u njihovoj vezi (braku) što vidimo iz više gesti kao npr. kada hodaju, on ide ispred nje, zatim način na koji drži njenu ruku (kada se drže za ruke) je takav da je njegova ruka (šaka) preko njene, a ne njena preko njegove što je često slučaj u vezama i brakovima u kojima žena ima dominantnu ulogu i sl. Ovdje definitivno vidimo da on „vodi igru“, a ona mu se rado, kao zaljubljena, razigrana šiparica, prepušta.

collage3

Kod ovog divnog para, na najvećem broju slika, primjećujemo jednu posebno izraženu ljubavnu gestu, a to je zaštitnička gesta i gesta posjedovanja koju Angelina čini prema Bradu. Ona „čuva“ ono što je njeno, ali ne samo  da ga voli, nego i štiti od očiju drugih žena i svijetla fotoobjektiva i holivudskih kamera. Pogledajte samo kako ga je „zgrabila“ na ovoj prvoj slici (dole), kako svojom šakom čvrsto drži i gužva njegov sako? Pogledajte kako ga objema rukama čvrsto grli i time svijetu govori da je on samo njen, međutim nije kod nje samo slučaj posjedovanja. Ona njega zaista voli i to se vidi iz svake njene geste i svakog njenog pokreta.

collage4

Ne možemo a ne spomenuti možda i najočigledniji i najnaivniji izraz njene ljubavi, pripadnosti i zaljubljenosti koju ispoljava kroz  konstantno dodirivanje njegovog lica. Ovu gestu vidimo na mnogim slikama i u mnogim društevnim i javnim situacijama. Ona njega jedostavno obožava!

collage5

S druge strane, njegovi izrazi ljubavi prema njoj su ipak malo umjereniji i on ih manje izražava, no vidimo da je voli kada primjetimo da je svojom rukom drži za struk ili kukove, što je muški način pokazivanja „vlasništva“ u onom pozitivnom smislu riječi. On svoju ljubav prema Angelini pokazuje tako što je „podržava i pridržava“. On njoj „čuva leđa“.  Njegova ljubav je umjerenija i dostojanstvenija, dok je njena strast prema njemu apsolutno divlja, no za divlju stranu Angeline smo uvijek znali i neka. Baš je zbog toga i volimo!

collage6

2. David i Victoria Beckham: I kod našeg drugog ljubavnog para Davida i Victorie Beckham vidimo dosta ljubavi, ali ipak malo manje izražene nego kod Brangeline. Kod Beckhamovih primjećujemo slične ljubavne geste kao i kod Brangeline pa primjećujemo da on ima „upper hand“ tj. da njegova šaka poklapa njenu, čime on ističe svoju dominaciju. I političari u svojim rukovanjima paze na ovu gestu…ali pustimo sada njih, danas ipak pišemo o ljubavi.

collage8

U odnosu na Angelinu, Victoria pokazuje mnogo više samopromocije i egzibicionizma kada se nađe pred fotoobjektivima. Ona voli Davida, ali on nije njen cijeli život. I da ga nije, ona bi sebi bila dovoljna. U odnosu na Angelinu, Victoria ima mnogo više samopouzdanja. Kod Davida prema Victoriji vidimo izraženu dozu seksualne privlačnosti, koju lako možemo primjetiti na ovoj slici. Pogledajte samo njegovu šaku…tj. njenu lokaciju. Nije mu slučajno rodila četvero djece!

Victoria-came-out-support-David-March-2007-Sport-Industry

I još jedna znakovita gesta koja je veoma karaktristična za Beckamove, ono po čemu su oni poznati u svijetu neverbalne komunikacije, jeste njihov očigledni „rapport koji ispoljavaju kroz sinhroniziranje zajedničkog vanjskog izgleda. Naime, ako uradimo analizu njihove neverbalne komunikacije kroz vrijeme, analizu zajedničkih javnih slika, primjetit ćemo da oni koordiniraju svoju garderobu-pa čak i frizure!  Istovremeno im je kosa „duga“ ili im je istovremeno „kratka“, ili istovremeno „imaju pramenove“ ili istovremeno imaju „jež frizuru“ i sl. Veoma često, skoro uvijek imaju isti stil, pa kada je ona „u koži“, i on je, ili kada je on „u rokerskom stilu“ i ona je, kada on nosi „šareno“ i ona je u šarenoj kombinaciji, kada je on u „gošparskom“ stilu i ona je prava mala dama i naravno, uvijek su „color coordinated“ tj. slažu im se boje garderobe.

collage9

Ako je ovo ponašanje slučajno, onda se zaista radi o ljudima koji vole i oponašaju ono što vide, jer koga oponašamo? Onoga koga volimo i cijenimo.

3. Byonce i Jay-Z :Kada je u pitanju naš treći par, Byonce i Jay-Z, možemo reći da se radi o dvije jake i neovisne individue koji svoju ljubav i zaljubljenost ne izražavaju previše putem govora tijela. Vrlo je moguće da njihova ljubav ima više veze sa uzajamnim poštivanjem i uvažavanjem jedno drugog kao „zvijezdama” nego što ima veze sa klasičnom muško-ženskom seksualnošću. Ovaj par se ponaša sasvim nonšalantno jedno prema drugom, ali to ne znači da su indiferentni. Njihov odnos je više odnos dva prijatelja, što Amerikanci kažu „buddies“ nego što je ljubavni, a pošto govorimo o ljubavi, moramo istaći da se oni u svojoj osjećaju vrlo komforno.

collage10

Kao i svaki muškarac (evo jedna moja predrasuda, iz iskustva i nema veze sa naukom), na slikama dole vidimo jednu „patronizirajuću gestu“ kojom Jay-Z rukom „uzima“ njeno lice, gesta koja znači „prisvajanje“. Ovo je gesta kojom on iskazuje svoju ljubav i posjedovanje. Vjerovatno ovaj (povremeni) patronizirajući odnos proizilazi iz činjenice što je 12 godina stariji od nje.

collage7

Postoje ovdje neke geste koje nisu pozitivne, ali kako je danas Valentinovo, dan zaljubljenih, dan ljubavi, strasti, osjećanja i svega onoga što je lijepo, te geste ću danas namjerno preskočiti.

Želim vam svima mnogo ljubavi danas. I sutra. I svaki dan. A sada, brzo ugasite i ostavite računar i nekome bliskom otiđite i skuhajte nešto ukusno, kupite nešto lijepo, široki osmijeh i riječi „volim te najviše na svijetu“ sigurno možete priuštiti. Oni koji mogu da priušte i više od toga, neka to danas i učine. Žene vole lijepe poklone pa vam evo prilika da se dokažete.  Zaboravite na sve što se ovih dana dešava oko vas i prepustite se ljubavi kao što to bez stida, srama i svim svojim čulima radi Brangelina! Oni su pobjednici u ljubavi danas pa budite i vi.

collage11

Sa Alisom smo razgovarali i za BIZZSTAGE, a intervju možete pročitati OVDJE.

Oznake: ,
<
balon_635566S1

Nevjerovatan video: Pogledajte šta rade u zraku

>
kids-za-portal

Kids Kinđurijada

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...