Kategorije

Šta mladi u BiH žele

  • „Kad završim fakultet, želim biti poslodavac.“
  • „Iako nemam stan i posao, i ja želim biti tata/mama.“
  • „Ne živim u centru grada i želim se slobodno voziti busom i tramvajem.“

Ove poruke glasno su odjeknule iz centra Sarajeva. Uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA), Institut za razvoj mladih KULT je, skupa s mladima, obilježio ovogodišnji Međunarodni dan mladih pod motom „Uključi se!“.

4

U našoj zemlji 67,1% mladih je nezaposleno, 43% mladih misli da će njihov standard ostati isti ili se pogoršati u budućnosti, 85% mladih se informiše o seksualnom i reproduktivnom zdravlju putem televizije. Svaka šesta mlada osoba je zainteresovana za političko učešće u društvu, a 4 od 5 mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu.

3

Statistike su poražavajuće. Ipak, rješenja postoje, tvrde iz Instituta za razvoj mladih KULT. „Problemi s kojima se suočavaju mladi u našoj zemlji su problemi s kojima se suočavaju i njihovi vršnjaci u regionu ali i u svijetu. Rješenja nisu nedostižna. U Federaciji BiH u procesu je izrada prve Strategije prema mladima FBiH koja će obuhvatiti probleme mladih u 7 različitih oblasti. Od zapošljavanja, obrazovanja, do sigurnosti mladih. Slična strategija kreira se i u Republici Srpskoj. Donošenjem i realizacijom dokumenata Omladinske politike Republike Srpske 2016 – 2020 i Strategije prema mladima Federacije BiH 2016 – 2020 uz učešće svih relevantnih aktera čiji je cilj unapređenje djelovanja i razvoja mladih, te poboljšanje života i položaja mladih, daje se jasan odgovor na pitanja i izazove sa kojima se mladi susreću“ – istakla je Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT.

2

Strategija prema mladima u FBiH, prvi je strateški dokument koji će tretirati probleme mladih u Federaciji. Strategija bi trebala stupiti na snagu 2016. godine i obraditi sedam različitih oblasti:

  • Rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih
  • Obrazovanje i nauka mladih
  • Socijalna briga mladih
  • Zdravstvena zaštita mladih
  • Sigurnost mladih
  • Kultura i sport
  • Aktivizam (učešće, volontiranje i mobilnost) mladih

Uporedo sa obilježavanjem u Sarajevu, Međunarodni dan mladih obilježen je i u Banjaluci, oba uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA).

Oznake:
<
bafta_2015_maja_0

UK programi, predavači i mentori tokom 21. Sarajevo Film...

>
Al Di Meola

Naredne sedmice kompletan program 19. Jazz Festa

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...