Kategorije

Sigurna mjesta za djecu na području Maglaja i Gračanice

Edukativno-kreativnim radionicama, organiziranim u prostorijama Osnovne škole „Lukavica“, kod Gračanice, počelo je sa radom još jedno „Sigurno mjesto za djecu“, namijenjeno djeci sa područja nastradalih u nedavnim poplavama.  Od prvačića do devetih razreda, djeca svih uzrasta, uživala su u bojenju, igrama, ukrašavanju njihovog prostora.

„U Lukavici nema puno sadržaja za djecu, a djeci je važno da budu zajedno, da se druže. Njihovi roditelji su sada uglavnom okupirani obezbjeđivanjem uslova za život porodice i ovaj projekat nam je dragocjen“, istakao je direktor škole Almedin Devedžić.

I učenici starijih razreda našli su svoju ulogu u druženju i kreativnom izražavanju. Složili su se da je ovo nešto najbolje što im se dogodilo poslije poplava. „I moji roditelji znaju da sam tu siguran, da učim i zabavljam se“, rekao je Avdo.

SOS Djecija sela BiH, Sigurna mjesta za djecu3

„Intervencija SOS Dječijih sela BiH na majska dešavanja, u poplavom pogođenim područjima, ogleda se u uspostavljanju okruženja prilagođenog djeci kako bi ih zaštitili. “Sigurna mjesta za djecu” su mjesta gdje djeca mogu sudjelovati u edukativnim i zabavnim aktivnostima, igrati se, te dobiti psihosocijalnu podršku, podršku u učenju, a na sve aktivnosti se nastoje uključiti i roditelji. Isti koncept rada, osim na području Gračanice, primjenjujemo i sa djecom sa maglajskog područja, gdje se svakodnevno realiziraju aktivnosti, u kojima je do sada bilo uključeno više od 300 djece. Naš program Superbus vrlo je aktivan, te sa raznolikim didaktičkim materijalom i bogatim iskustvom u radu sa djecom, svake sedmice realizira radionice i edukativno-kreativne aktivnosti“ istakao je Siniša Baljo, savjetnik za porodični model brige SOS Dječijih sela BiH.

SOS Djecija sela BiH, Sigurna mjesta za djecu

Intervencije u okviru projekta „Sigurna mjesta za djecu“ najprije su bile usmjerene na područje Maglaja, gdje se odmah krajem maja započelo sa rekonstrukcijom dijela objekta JU Dječijeg vrtića Maglaj, te čišćenje i pripremu terena i igrališta oko vrtića. Cilj nam je da vrtić što prije bude funkcionalan, kako bi se djeca što prije vratila poznatoj rutini, te imala pristup organiziranom odgoju i obrazovanju.

SOS Djecija sela BiH - sigurna mjesta za djecu2

Sa projektom „Sigurnih mjesta za djecu“ želimo smanjiti posljedice koje je katastrofa imala na djecu i njihove porodice u poplavljenim područjima BiH, kako bi krenuli ka oporavku i razvoju što je brže moguće. Dodatno, želimo projetak učini dugoročnim, te u narednim fazama, uz suradnju sa Centrima za socijalni rad i partnerima iz zajednice, organizirati podršku za djecu i porodice, baziranu na temeljitoj procjeni njihovih potreba, a koja će im dugoročno osigurati bolju funkcionalnost porodice, te bolje uslove za adekvatan rast i razvoj djece.

Sigurna mjesta su otvorena za svu djecu, bez obzira na njihovu socijalnu, ekonomsku, etničku, starosnu, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Oznake:
<
Facebook-like

Kako da lajk postane glas na izborima #profkomunikacije

>
1044253_10151785421344382_615484714_n

Status dana by Almir Imširević

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...