Kategorije

SevdahLab radionica “Sevdah melodije”

Praktična SevdahLab radionica pod imenom “Sevdah melodije” biće održana u Sarajevu, 16., 17. i 18. januara 2015. (petak-nedelja), i to u novom prostoru Public ROOM Sarajevo. SevdahLab Damira Imamovića u proteklih nekoliko godina okuplja zainteresane za obrazovanje u Sevdahu iz BiH i inostranstva.

SevdahLab interaktivni je projekat istraživanja i obrazovanja u sevdahu. Od 2010. godine Damir Imamović pored koncertnih aktivnosti nalazi vremena i za SevdahLab sesije koje nekada imaju oblik izlaganja s projekcijom i audio/video primjerima, a nekada i višednevnih praktičnih radionica. SevdahLab sesije do sada su održane u Amsterdamu, Baselu, Beogradu, Istambulu, Zagrebu, Ljubljani, Minhenu, Chicagu i dr. Redovne aktivnosti odigravaju se u Sarajevu gdje je ovo peta višednevna praktična radionica.

Srečevanje glasov / Co-voicings: Damir Imamović, pogovor in delavnica

Koncept radionice bazira se na ideji da je melodija primarni element po kojem sve drugo u sevdahu dobija vrijednost i značenje! Ona je nit vodilja koja ujedinjuje sve žanrovske segmente sevdaha: različite pjesme, tekstove, melizme, harmonizacije, aranžmane… Drugim riječima, da melodija ima svoj sevdah! Otuda “Sevdah melodije”!

Rad tokom trodnevne radionice biće baziran na nekoliko važnih melodija, njihovih varijanti, skala, odnosa prema različitim tekstovima i nekim od najvažnijih izvedbi. Radionicu mogu pohađati svi koji sviraju neki melodijski instrument (ili instrument na kojem je moguće svirati melodiju) i/ili pjevaju. Maksimalan broj učesnika/ca je 15 (petnaest).

Srečevanje glasov / Co-voicings: Damir Imamović, pogovor in delavnica

Detalji u vezi januarske radionice:
Za učešće potrebno je poslati mail sa nekoliko rečenica o interesu i iskustvima sa sevdahom i drugim vrstama muzike. Ukoliko ste već pohađali neku praktičnu SevdahLab radionicu, potrebno je samo poslati Email.

Ljubljana SevdahLab photos by Nada Zgank

Oznake: ,
<
Image 2

#stalomije do sada prikupljeno 5.554,99 KM od potrebnih...

>
Vienna2015_logo

39 zemalja se takmiči na Eurosongu u Beču

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...