Kategorije

Sarajevo srce Europe

Sarajevo u mnogim aspektima ima posebno mjesto u historiji Europe. 1914. godine grad Sarajevo je postao simbol početka Prvog svjetskog rata. Stotinu godina poslije, kada se svijet sprema da u 2014. godine organizuje komemoraciju ovom prvom globalnom konfliktu, bosanskohercegovački i evropski partneri žele zajedno ponovo dovesti Sarajevo u centar pažnje ali ovoga puta planetarnom porukom mira. Jedinstvo u različitosti, moto savremene ujedinjene Europe, je zapravo temelj na kojem postoji višestoljetna Bosna i Hercegovina.

Tokom 2014. godine, Sarajevo će biti domaćin kulturnih, sportskih i edukativnih manifestacija, čiji je cilj promoviranje mira, komunikacija i kohezije, grad u kojem je većina stanovništva mlada, puna energije i spremna za korak naprijed. Ove godine, sjećanje na stoljeće europske historije i poruka mira odaslana iz Sarajeva, koje je uvijek bilo mjesto susreta kultura i civilizacija, dijaloga i solidarnosti, je zapravo viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine u zajednici zemalja Europe. U cilju organiziranja i koordiniranja aktivnosti za komemoraciju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, na inicijativu Gradskog vijeća Sarajeva, Francuske ambasade u BiH i „Mision de Centenaire“ sa sjedištem u Parizu, utemeljena je Fondacija „Sarajevo srce Europe“. Fondacija je okupila predstavnike jednog broja zemalja članica Europske unije (Francuska, Austrija, Italija, Velika Britanja, Njemačka, Španija, Belgija), kao i kulturne, naučne i sportske organizacije u Bosni i Hercegovini. Fondacija će, naročito u junu mjesecu, koordinirati realiziranje brojnih događaja naučnog, kulturnog i sportskog karaktera.

10420619_10152411286749827_2044133165_o

Brojni kulturni, obrazovni i sportski događaji koji su u neposrednoj organizaciji Fondacije, a uz podršku Europske unije bit će realizirani tokom cijele godine. Poseban naglasak će biti stavljen na simbolični datum 28.juni, kada će Sarajevo biti u centru svjetske medijske javnosti. Za sve ovo vrijeme Fondacija će biti okvir svih vrsta multidisciplinarnih događanja.

Simbolično, to će obilježiti godišnjicu početka prvog globalnog sukoba 20. stoljeća. Istovremeno, poruka mira će još jednom naglasiti višeznačnu intelektualnu i kulturnu važnost i snagu glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, u kontekstu mira i rekonstrukcije u Europi.

<
Turnir Bosna 2014

Međunarodni turnir „Bosna 2014“

>
collage

Brojni volonteri u akciji…pomoć ne smije stati

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...