Kategorije

Rekordan broj posjetilaca u Narodnom pozorištu #SVEM

 

Sala Narodnog pozorišta u Sarajevu primila je sinoć rekordan broj posjetilaca na koncertu maestra Ive Pogorelića kojim su otvorene 20. Sarajevske večeri muzike. Da prošireni kapaciteti Pozorišta nisu bili dovoljni, svjedočili su svi oni koji, nažalost, sinoć nisu mogli prisustvovati koncertu za koji su ulaznice rasprodate nekoliko dana ranije.

Već prvim taktovima čuvene Sonate br.2 u b-molu majstora muzike za klavir Frederica Chopina, mestro Pogorelić je sve prisutne uvukao u svoj svijet, nošen do posljednjeg atoma nadahnutom interpretacijom. Njegovi prsti gotovo da su i vizuelno i zvučno srasli sa klavijaturom na kojoj su vješto i uvjerljivo kreirali nezaboravan zvučni ugođaj. Zvuci trećeg stava čuvenog Posmrtnog marša, stvorili su atmosferu muzičke molitve uz nevjerovatne Pogorelićeve dinamičke gradacije. Neupitnu virtuoznost maestro je pokazao u izvedbi Lisztovih Mephisto valcera br.1 i Sonate u h-molu, iako je u njegovom umjetničkom pristupu, virtuoznost i dalje samo sredstvo, nikada ne postajući njegovim ciljem.

Ivo Pogorelic nakon koncerta na SVEM-u

 

Umjetničku suptilnost i sofisticiranost ovog umjetnika publika je čula u toplim i mekim pianima, u zapanjujućem kreiranju boja koje je maestro oslobađao iz klavira naizgled nepojmljivom lakoćom, u dugim dramatičnim pauzama kada je i dah bio preglasan, te u uzbudljivim promjenama tempa karakterističnim za njegov intepretatorski stil. Iznimnu interpretativnu snagu, moć transformacije te kreiranje nevjerovatnih atmosfera kontemplacije, Pogorelić je pokazao kroz izvedbu Sonate u h-mol Franza Liszta, jednog od najznačajnijih djela pijanističke literature, kojim je i zaključio sinoćnji koncert.


Ivo Pogorelic nakon koncerta na SVEM-u 3

Euforija je kulminirala, a publika je na nogama višeminutnim aplauzom zahvalila mestru na jedinstvenom muzičkom iskustvu. Velikim brojem posjetilaca na koncertu vrhunskog umjetnika kakav je Ivo Pogorelić, 20. Sarajevske večeri muzike su otvorene na najbolji mogući način.

Autor fotografija: A. Zrno

Oznake:
<
sf2IMG_0876

Večeras drugo polufinale Evrovizije 2014

>
Untitled

NOĆ MUZEJA 2014 – Muzejske kolekcije prave konekcije

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...