Kategorije

Red Bull drift kroz sarajevske mahale

Ekspert car drifta, libanonski reli vozač Abdo Feghali, ovih je dana boravio u Sarajevu u okviru Red Bull Car Park Drift projekta tokom kojeg je malo „taksirao“ ulicama glavnog grada BiH i zainteresiranima objašnjavao osnove drifta.

Drift kroz mahale

„Dobar dan, želite li prevoz do kuće? Da? OK, ali prvo malo driftamo. Na parkingu! Zašto da ne.“ Zaljubljenike u drift Abdo je vozio na krov parkinga pored Avazovog tornja, gdje im je u nekoliko poteza priredio pravu malu poslasticu. Nakon drifta na parkingu u kontroliranim uvjetima, Abdo je za potrebe snimanja malog promotivnog videa koji će sarajevske sokake predstaviti širom svijeta driftao i preko puta Vijećnice, po uskim uličicama ispod Žute Tabije, a potom i po mahalama.

Screen Shot 2014-10-01 at 12.38.52

Abdo je rođen 1977. godine, a kako je otac vozio automobilske utrke u Libanonu, očekivano, i Abdo se sve više zanimao za automobile i automobilističke sportove. On je, kako nam je rekao, jedan od onih dječaka koji su nakon škole gledali automobile umjesto knjiga. Automobilizam mu je sada u krvi i u tome je, kako dodaje, vrlo strastven.

Karijeru je zvanično započeo 1998. godine i od tada ide samo naprijed. Međutim, nije sve tako jednostavno. Automobilizam je veoma skup sport, međutim Abdo napominje da s dobrim rezultatima dolaze i sponzori zahvaljujući kojima konstantno napreduje.

Screen Shot 2014-10-01 at 12.38.39

„Drift nije opasan. Rally je drugačiji,“ objašnjava. „Kao što ste se imali priliku uvjeriti, driftali smo usred grada, gradskim ulicama. Naravno, u kontroliranim uvjetima kada nema saobraćaja. U Red Bull Car Park Drift projektu nema opasnosti. Rally je drugačiji, jeste opasan, ali umnogo nam olakšavaju sigurnosne mjere koje se tiču automobila i opreme koju koristimo,“ kaže Abdo.

Abdo Feghali je trostruki državni prvak i impresivne statistike pojašnjavaju zašto ga smatraju najboljim vozačem njegove države i jednim od najprepoznatljivijih lica u Rally du Liban prvenstvu.
Nema on nikakvih posebnih rituala prije nego zabava na četiri točka počne, iako nas je i to zanimalo. Tek koncentracija i poznavanje staze kao i uvjeta na njoj, kaže nam.

Screen Shot 2014-10-01 at 12.37.47

Najvažnije je, ističe, da automobil bude u potpunosti spreman za ono što ga čeka prilikom drifta. A Camaro SS sa 407 konjskih snaga koji je driftao Sarajevom bio je itekako spreman. Abdo kaže kako je upravo Camaro jedan od najboljih za drift.

Za svaki automobil potrebna je različita tehnika driftanja. Snaga, obrtni moment, težina automobila, samo su neke od stavki na koje trebate obratiti pažnju prilikom drifta. „Vidite, Camaro je prilično težak automobil i to ga čini dobrim za drift. Masa vozila igra posebnu ulogu u krivinama prilikom drifta,“ pojašnjava Abdo. Zato, dodaje, jako voli ovaj automobil.

Screen Shot 2014-10-01 at 12.38.01

U Sarajevu kao kod kuće

„Nije teško voziti sarajevskim ulicama. Male su, ali u Libanu imamo čak i manje. Ljudi su daleko ‘luđi’ nego ovdje. Tamo niko ne poštuje semafore, pješake, vidim da neki to ne rade ni ovdje, ali na to sam već navikao,“ kroz šalu govori, ističući kako je hrana u Sarajevu super i kako se osjeća kao kod kuće.

Abdo je bio prvak Libanona od 2004. do 2006. godine, te pobjednik Hill Climb prvenstva Bliskog Istoka četiri godine zaredom (2007-2010). Osvojio je sedam uzastopnih titula libanonskog Hill Climb prvenstva (2004-2010).

Screen Shot 2014-10-01 at 12.38.12

Na međunarodnoj sceni, Abdo je učestvovao i na tri Relija Prvaka, gdje se također penjao na pobjedničko postolje. Ekspert za car drifting, ovaj je talentirani vozač ushićen posjetom Sarajevu i veseli se skorom povratku, a kako bi osigurali što brži povratak – popio je i malo vode sa česme na Baščaršiji.

Screen Shot 2014-10-01 at 12.38.27

Izvor: Red Bull

Foto: Sulejman Omerbašić, Irfan Redžović, Jadran Čilić.

Oznake: ,
<
Burzoazija

Najbolje i od regionalne produkcije na 54. MESS-u

>
IMG_0010

Tuzlaci ne posustaju sa odličnim rezultatima

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...