Kategorije

Ptice bez granica

“Ptice bez granica”, naziv je kampanje koju pokreću Oxfam i Centar za zaštitu i proučavanje ptica, u saradnji sa partnerima Naše Ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine, te Opština Tivat iz Crne Gore. Kampanja podizanja svijesti o potrebi borbe protiv krivolova i zaštite ptičijih staništa je dio projekta „ ORNIBA-Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu:Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ova inicijativa primarno je usmjerena ka zaštiti Hutovog blata u BiH i Tivatskih solila u Crnoj Gori, kao dijela Jadranskog migratornog puta.

Kampanja će biti realizirana 19. i 20. jula 2014. godine, na graničnom prelazu Zubci-Sitnica, između Trebinja (BiH) i Herceg Novog (Crna Gora), uz saradnju sa Graničnom policijom obje države. Posjetiteljima će biti skrenuta pažnja na probleme vezane za borbu protiv krivolova, očuvanje ptičijih staništa ovog migratornog puta , uspostava watchdog inicijative, što su i glavni ciljevi ove kampanje. Na graničnom prelazu će se dobiti informacije o tome kako se može pomoći u zaštiti ptičijeg fonda, a sve uočene nepravilnosti prijaviti na stranici www.orniba.net

Do sada je na području Hutovog blata registrovano 249 vrsta ptica, stalno ili povremeno nastanjenih, od kojih su kao najugroženije identificikovane mali vranac (Phalacrocorax carbo) i patka njorka (Aythya nyroca). Na području Tivatskih Solila do danas je registrovano 113 vrsta ptica, a najugroženije su žličarka (Platalea leucorodia) i ždral (Grus grus).

Imajući u vidu da ptice ne znaju za granice, ORNIBA projekat obuhvata različite vidove prekogranične saradnje, čiji važan dio čini kampanja “Ptice bez granica”, kao i uspostava prekogranične mreže nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoliša, zajedničko učešće na treninzima i u kampanjama podizanja svijesti, te zajedničko prikupljanje i prezentovanje podataka tokom konferencija, te kroz dokumente koji će pomoći u izradi Akcionog plana za zaštitu ptičijih vrsta ovog područja, što treba da bude krajnji cilj svih aktivnosti.

<
Screen Shot 2014-07-13 at 14.28.36

Google slavi kraj Svjetskog prvenstva

>
Gregory Porter

JAZZ FEST SARAJEVO: uštedite do 14 KM po ulaznici

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...