Kategorije

Prva monografija o Sarajevskoj Vijećnici na Klicksterteru

Projekat prve monografije Sarajevske Vijećnice objavljen je na web stranici kickstarter.com sa ciljem sakupljanja sredstava za objavljivanje knjige. Obzirom da se radi o najpoznatijoj zgradi u Sarajevu i svojevrsnom simbolu grada, Sarajevsku Vijećnicu nije potrebno posebno predstavljati. Ona je duže od jednog stoljeća bila u žiži svih bitnih političkih i kulturnih zbivanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Svjedok je smjene nekoliko državnih sistema, Sarajevskog atentata, strašnih iskušenja dvaju svjetskih ratova, jedinstvenog uspona grada u vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i konačno, kao Nacionalna biblioteka, bila je izložena barbarskom napadu, paljenju i razaranju te tako postala savremenom metaforom urbicida, kulturocida.

Malo je poznata činjenica da za cijelo vrijeme burnog postojanja sarajevske Vijećnice nije napisana niti jedna knjiga o ovom nacionalnom blagu. Ove godine, na radost svih nas Vijećnica će ponovo otvoriti vrata u svom autentičnom raskošnom izdanju a grupa autora koji su usko vezani za obnovu Vijećnice napisali su i knjigu o Vijećnici koja će takodje uskoro biti objavljena. Uz pregled povijesnog konteksta, prikaz gradnje, djelovanja, destrukcije i obnove, knjiga će obuhvatiti i prikaz ove palate, kroz precizan faktografski snimak, glosar i hronologiju.

879a97f581a723b2f06ada3fb74254ae_large
U realizaciju ovog projekta se možete uključiti i vi. Na linku OVDJE  ispod možete naći više informacija o samoj knjizi, naručiti svoj primjerak te time i podržati projekat objavljivanja ove iznimno važne biografije.

Kickstarter je trenutno najveća Internet stranica za kolektivno finansiranje. Radi se o platformi osnovanoj 2008. za finansiranje kreativnih projekata koji omogućava proizvođačima video igrica, časopisa i čudnih malih inovativnih proizvoda da skupe kapital. Čim je stranica ugledala svjetlo dana privukla je veliku pažnju i nekih deset miliona dolara investicija od entuzijasta. Ukupno danas ima preko 230 miliona dolara investicija za projekte i više od 23 hiljade uspješno finansiranih projekata.

 >> U nastavku slijedi izjava urednika izdanja<<

„Ideja o izradi ove monografije rodila se pri završetku izrade projekta obnove Vijećnice. Tokom studioznog rada na projektu obnove bilo je prije svega neophodno izvršiti detaljan istraživački rad – prikupljanje stare fotodokumentacije i  crteža izvornog projekta  kako bi bilo moguće sagledati svu raskoš Vijećnice i obnoviti je u autentičnom izdanju. Tako smo prilikom izrade projekta došli u posjed bogatog, vrlo ekskluzivnog foto materijala te uz pomoć istoričara i pisca gosp. Valerijana Žuje izradili prvu monografiju o Sarajevskoj Vijećnici. Vijećnica će ove godine, na radost svih nas, ponovo otvoriti svoja vrata a o njenoj burnoj istoriji te procesu obnove svjedočiti će ova monografija” – Nedžad Mulaomerović, DiA, urednik izdanja.

ae139a9dbcea06d389dcbcde58f2b546_large

Oznake:
<
Image 26

Sjajne fotografije sa zatvaranja Zimskih olimpijskih igara

>
2011-12-08-image

Trening “Fotografija-mogućnost zapošljavanja...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...