Kategorije

Promocija poezije za djecu «Nije lahko biti mali»

U utorak, 22.4. u Atrium sali hotela Europe s početkom u 17:30 sati održat će se promocija bosanskohercegovačke poezije za djecu pod nazivom «Nije lahko biti mali». Jedna ovakva zbirka pjesama izdata je po prvi put u audio verzji tj. na CD-u.

Pjesnik Mustafa Širbić, u želji da se najmlađoj populaciji prikloni više pažnje i značaja i da na taj način utječe na očuvanje bh. poezije i kulture, odlučuje se za nesvakidašnji oblik izdanja zbirke pjesama za djecu. Današnji moderni koncept života zahtijeva kreativnija rješenja za djecu kako bi zavoljela kulturu i poeziju svoje države. Upravo zbog toga pjesnik Mustafa Širbić pune dvije godine radi na projektu odabira bh. pjesama, te krajnjoj realizaciji audio CD izdanja istih.

Audio zapis bosanskohercegovačke poezije „Nije lahko biti mali“ sadrži 21 pjesmu velikih književnika koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj književnosti.

Audio zapis obuhvata djela Šime Ešića, Enesa Kiševića, Bisere Alikadić, Šukrije Pandžo, Ivice-Vanje Rorić, Muhidina Šarića i Nasihe Kapidžić-Hadžić između ostalih, a Širbić nije ni zaboravio veliki utjecaj narodnog stvaralaštva pa se na CD-u mogu pronaći dvije narodne pjesme.  Autor vjeruje da će „Nije lahko biti mali“ uspjeti odgojiti nove generacije djece, čiji mladi roditelji u svojoj svakodnevnici rijetko kad imaju vremena čitati djeci poeziju. Ovaj audio zapis je namijenjen cijeloj porodici kako bi ih u pokretu, u kući, u vožnji držala na okupu i odgajala ih prema moralnim načelima.

Na promociji će osim autora Mustafe Širbić prisustvovati književnici čija su se djela našla na audio zapisu, a kompletan program će uključivati i nastupe školaraca iz dvije sarajevske osnovne škole koji su pripremili svoje tačke u saradnji s nastavnicima i Latifom Močevićem.

O autoru:
Mustafa Širbić je bosanskohercegovački pjesnik i književnik, rođen 25.2.1962. godine u Prnjavoru. Do sada je izdao petnaest multimedijalnih naslova i tri knjige. Među njegovim djelima se posebno izdvajaju „Ljubav moje majke“, „Spominjem te dahom“, „Čovjek je tajna“, „Izvor“, „Imranova porodica“ i „Putnici na svoju odgovornost“. Posljednja dva djela se nazivaju kompilacijom mudre poezije, a njegov pristup svijetu je produhovljen, kritičan, a i pun humora.

<
4. sigf_14. april 12, Foto Vanja Cerimagic

Koncertom Paca Seca sinoć zatvoren 4. Sarajevo...

>
2

Sarajevo Beer Festival 2014

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...