Kategorije

Projekat Latinska Ćuprija

U okviru projekta ‘Latinska ćuprija‘, programa za razmjenu učenika srednjih i osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine (BiH), Njemačke i drugih zemalja Europske unije (EU), u Sarajevu je završena Konferenciju za profesore/nastavnike i učenike na kojoj je sudjelovalo 55 profesora/nastavnika i učenika iz 26 gradova iz čitave BiH, a koji dolaze iz 33 škole   koje su već bile dio razmjene učenika, kao i iz škola koje tek planiraju učenička putovanja, ili će se tek prijaviti za sudjelovanje u Programu škola ‘Latinska ćuprija’. Cilj Konferencije je omogućiti razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi, kako bi se škole koje nemaju iskustva u radu sa učeničkim razmjenama mogle detaljno informisati.

3

Jens Wagner iz Njemačke ambasade u BiH naglasio je kako su prijateljstva između mladih ljudi najvažnija stvara u približavanju BiH ka EU. Dodao je kako će stotine mladih koji su bili dio projekta Latinska ćuprija steći nove prijatelje i iskustva koji će pomoći prije svega njima ali i čitavoj BiH.

Projekt Latinska ćuprija provodi Njemačko veleposlanstvo u BiH u uskoj suradnji s Fondacijom Schüler Helfen Leben. Projekt financira EU u okviru programa „Sarajevo 2014“ za obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

„Tokom pripreme i realizacije projekta Latinska ćuprija, koordinatori SHL-a, učenici i njihovi roditelji, škole i profesori/nastavnici svi smo funkcionisali kao jedan dobro uigrani tim, iako smo se u ovom sastavu prvi put sreli, a vjerojatno je to i dovelo do postignutih rezultata“, kazala je Leila Kulenović Hadžić, projekt koordinatorica.

11

Do sada je u Programu razmjene učenika BiH – Njemačka učestvovalo više od 300 učenika iz BiH i Njemačke, a sada mogu učestvovati i učenici iz zemalja EU. Na konferenciji je zaključeno da su dosadašnja iskustva pozitivna i pokazuju da se razmjenom učenika mogu postići značajni ciljevi, kao što su: jačanje mobilnosti mladih, što doprinosi mogućnosti upoznavanja drugačijeg kulturološkog konteksta, a što vodi do smanjenja predrasuda spram jedne i druge kulture.

Fondaciju SHL osnovali su 1993. godine srednjoškolci iz Njemačke u cilju podrške i pomoći svojim vršnjacima u BiH i na Balkanu. Već dvadeset godina SHL radi sa mladima i za mlade, u cilju jačanja njihovih kapaciteta, pružanja mogućnosti za neformalno obrazovanje, te stjecanje iskustva kroz realizaciju vlastitih ideja i projekata.

<
SOSDF_plakat_2014

3. SOS Dizajn Festival

>
VH-MESS-Zatvaranje-2

54. Internacionalni tetarski festival MESS

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...