Kategorije

Poplave u BiH – volonteri / Facebook grupa

Svi koji bi pružili pomoć u čišćenju poplavljenih područja molimo da se javite u Grupu kako bi se organizovali. Statuse prenosimo u cjelosti uz redovan update!

ŠKAFA trzni centar u Rakovici. Najnize cijene sredstava za ciscenje i higijenu od nekih njemackih proizvodjaca!!! Na racunu mozete vidjeti cijene. Ovo ide za Sanski Most u 12h! Hvala svima koji su donirali novac!

Šamac – najpotrebniji donji ves, carape, pampers pelene za odrasle, higijenski ulosci, sredstva za opstu i licnu higijenu, svijece, baterije i lijekovi (u pitanju su sljedeći lijekovi:biol, edemid F, amlopin, seroxat,enap H, tivoral, ksalol,farin, sintrom,rocaltrol,amiodaron, onizol R, kontakt tel: 065 979 901 – dr Zora ||| 065 000 920 – Dragan Danilović.

Belaj u Orasju. Kontakt osoba Andjelka Jovic. Sela Kopaonice i Vidovice trebaju pomoć, jer je pukao nasip, pa me pitala da li se može medijski skrenuti pažnja na to. Informacije imaju na njenom profilu, no ukoliko je potrebno još nešto, njen broj je 063 278 560. Potrebna hrana i voda!

Ko moze nek dodje.

Sutra u Kriterionu potrebni volonteri od 12 do 19 za prikupljanje i pakovanje pomoći. Da li neko može doći? Ako ste slobodni, javite se meni. Prva smjena od 12 do 15:30, druga od 15:30 do 19.

Andrea Kurtović:

Dragi ljudovi,
kao volonter Caritasa trenutno mi je zadatak da iskoordiniram osobe koje su voljne volontirati pri prikupljanju sredstava (hrana, odjeća, voda, lijekovi i sl) koja se šalju u ugrožena područja.
Večeras u 8h dolazi iz Mostara na Stup (kod crkve) kamion sa 6 tona prikupljenih stvari i hrane, pa nam je potrebno što više ljudi da to što prije istovarimo i ujutro rano pošaljemo ugroženim područjima na sjeveru Bosne.
Ukoliko ima zainteresiranih i voljnih molim vas javite mi. Potrebni su mi volonteri večeras u 20h i ujutro u 10h za utovar te iste robe za slanje. Moj broj telefona je 062 907 398
Unaprijed vam hvala!

Na TV upravo javili:

- U Orasju trenutno najteza situacija – popustila je brana na jednom mjestu i plase se da voda moze poceti brzo da nadire i poplavi putnu komunikaciju Orasje-Tuzla

- U Orasju u kolektivnim centrima neophodni madraci, hrana, voda

- U Doboju – centri za koordinaciju humanitarne pomoci i volontere su: Kasarna u Doboju, Centar Civilne zastite i Crveni kriz/krst u Doboju (nemaju struje i otezana je komunikacija, ali to su centri koordinacije u Doboju)

- Humanitarna pomoc moze uci preko granicnih prolaza: Gradiska, Gradina, Izacici, Brod (nadam se da sam to “uhvatila” kako treba). Preporuka za humanitarnu iz inostrastva – vazi kao i jucer (da se ide preko Crvenog kriza/krsta i drugih humanitarnih orghanizacija (Merhamet, Karitas ….) iz zemalja iz kojih pomoc stize, a koji mogu obezbjediti dokumentaciju potrebnu za prelazak granicnih prelaza)

- Prijaviti neopravdano dizanje cijena u trgovinama (traziti da im izdaju fiskalni racun) Federalnoj Upravi – inspekcije (telefon: (033) 226 644; 563 350, ili na web stranicu i e-mail (http://www.fuzip.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=3&view=130 ) – kazna je od 3.000 – 8.000 KM

INFO O STANJU NA GP: Na Sjeveroistoku Bosne i Hercegovine obustavljen je promet preko međunarodnih graničnih prijelaza: Rača, Popovi, Šamac, od sinoć i Brčko, te od jutros od osam sati i Orašje. Obustavljen je promet i na skelskim graničnim prijelazima za pogranični promet: Janja i Crnjeljevo.
S obzirom na činjenicu da je granični prijelaz Mali Zvornik zatvoren za promet, u saradnji sa MUP-om Republike Srbije je otvoren privremeni granični prijelaz na Hidroelektrani Zvornik na kojem rade pripadnici Granične policije BiH i MUP-a R. Srbije.
Zatvoreno je nekoliko putnih komunikacija prema graničnim prijelazima: putna komunikacija od Dubice prema graničnom prijelazu Kostajnica , Prijedor – Novi Grad , obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na magistralnom putu Bosanski Brod – Odžak.
U prekidu je putna komunikacija do graničnih prijelaza Skelani i Bratunac, ali se do ovih prijelaza može doći alternativnim zaobilaznim putnim pravcima na području Bosne i Hercegovine.

Ako zelite poslati pakete ugrozenim podrucjima, moje iskustvo od maloprije: pripremile smo paket na kojem smo napisale da je za mamu sa bebom (samo gotova hrana u teglicama, flasama, vlazne maramice, pelene, svijece, sibice…), da je lomljivo i kratku poruku ohrabrenja. Paket sam odnijela na punkt gorske sluzbe spasavanja kod apoteke i dm-a na Dobrinji. Ubacili su paket u kombi pun takvih paketa koji krece prema ugrozenim podrucjima. Pokusat ce se probiti do udaljenih sela i podijeliti pakete po centrima i kucama. To mi se nekako cini jako dobro i konkretno. Hvala na savjetu, Nadza! Ti su punktovi po cijelom gradu. Trebat ce to raditi i narednih dana. Jos dugo se situacija nece stabilizirati.

Jasmin iz Sanskog Mosta se javio. Prioritet voda, gumene cizme i otrov za miseve. Hajde da ovo organizujemo da saljemo za SM. Mozete me zvati na 066 90 80 79. Sve je provjereno

Uputstvo građanima – kako se ponašati nakon poplava sačinila je Kantonalna uprava civilne zaštite, te mole građane da ga se pridržavaju.

Slijedeće su smjernice za razdoblje nakon poplava:

- Slušajte vijesti da saznate je li voda za piće sigurna za piti.
- Izbjegavajte poplavne vode koje mogu biti onečišćene uljem, benzinom ili fekalijama iz kanalizacije. Voda također može biti električki nabijena iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova.
- Izbjegavajte kretanje kroz vode.
- Budite svjesni prostora gdje su poplavne vode. Ceste mogu biti podrovane, oštećene ili oslabljene i mogu propasti ili se odroniti pod težinom automobila.
- Ostanite daleko od oborenih električnih vodova i prijaviti ih elektrodistribuciji.
- Povratak kući samo kada lokalne vlasti potvrde da je sigurno.
- Ostanite uz bilo koju zgradu, ako ste okruženi poplavnim vodama.
- Budite jako oprezni prilikom ulaska u zgrade, postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima.
- Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema što je prije moguće. Oštećeni kanalizacijski sistemi su ozbiljne opasnosti po zdravlje.
- Očistite i dezinficirajte sve što je bilo mokro. Mulj od poplavnih voda može sadržavati kanalizaciju i druge kemikalije.

Oporavljanje od poplava i sučeljavanje s oštećenom imovinom:

Prvi koraci: Vaš dom je bio potopljen. Iako su se poplavne vode povukle one su se možda još zadržale na nekim drugim područjima. Mnoge opasnosti još uvijek postoje i prijete.

Neke stvari trebate zapamtiti za dane koji nam predstoje:

- Ceste još uvijek mogu biti zatvorene, jer one su oštećene ili su pokrivene vodom. Nasipi/barikade još su postavljeni za vašu zaštitu. Ako ste došli na barikade ili potopljena ceste, idite drugim-alternativnim pravcem.
- Slušajte radio i vijesti o tome što učiniti, kamo otići ili mjesta koja treba izbjegavati.
- Službe spasavanja biti će na ugroženom području i pomagat će ljudima. Možete im pomoći.

Ukoliko se morate kretati ili voziti u područjima koja su potopljena:

- Ostanite na čvrstom tlu. Kretanje i vode veće od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu biti električki nabijene iz podzemnih ili oborenih vodova/kablova.
- Poplava mogu uzrokovati velike promjene, tako da se možete dezorjentisati i na poznatim mjestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju cestu i šetališta. Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene boce, i to je također rizik. Izbjegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.
- Idite na sigurno. Dodatne poplave ili brze poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mjesto na uzvišenom tlu.

Ostati zdravi

Poplava može uzrokovati emocionalni i fizički stres. Morate paziti i na sebe i svoju porodicu, kao što ste se usredočili na čišćenje i popravak.
- Odmarajte se često i dobro jedite.
- Držite se određenog plana rada. Napravite popis radnih aktivnosti i učiniti jednu po jednu.
- Raspravite svoje brige s drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni križ i druge slične organizacije za informacije emocionalne podrške dostupne u vašem području.

Čišćenje i popravak Vašeg doma

Isključite struju na glavnom prekidaču ili razvodnoj kutija s osiguračima, čak i ako je isključeno napajanje u vašoj ulici, mjesnoj zajednici. Na taj način, možete se odlučiti kada je vaš dom suh i spreman da ga ponovno uključite.
- Učinite sve da Vaš dom učinite sigurnim.
- Zaštitite svoj dom i stvari od daljnjeg oštećenja.
- Snimiti štete za potporu Vašeg osiguranja, potraživanja i zahtjev za pomoć /OSIGURANJE IMOVINE, Policom osiguranja imovine možete zaštititi vaše kuće, stanove, kuće za odmor, poslovne prostore i slične objekte, namještaj, mašine i ostalu opremu i obezbjediti pokrivenost štete nastale usljed sljedećih opasnosti: poplava i bujica, odron i klizanje tla, izliv vode iz cijevi i dr.
- Vodite računa kako uključiti plin ili vodu ili ako curi i kako problem otkloniti.
- Vodite računa kako očistiti aparate, namještaj, podove i druge predmete.
- Popravak, Vaš dom je potopljen dostupna je besplatno služba civilne zaštite tel. 121 ili 123 za ispumpavanje vode iz Vašeg doma.

Dobivanje pomoći

- Crveni križ i druge humanitarne organizacije mogu Vam pružiti sredstva za čišćenje: kanister, metla, kanta i dr. potrošni materijal.
- Obratite se svom osiguranju kako bi razgovarali o šteti.
- Slušajte radio za informacije o pomoći koja može biti osigurana od strane općine, Kantona ili federalnih vlasti ili drugih organizacija.
- Ako angažujete firmu za čišćenje ili popravku, budite sigurni da su kvalificirani za obavljanje posla. Provjerite njihove reference.

OBAVIJEST SVIMA KOJI KREĆU S DONACIJAMA PREKO GRANICE!!!OBAVJEŠTENJE: Nakon kontakta sa obje Granične policije i carine RH i BiH. Nemoguće je preći kombijem/busom/kamionom punim stvari bez da to nije popisano od strane Crvenog krsta Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke itd. i doznačeno na Crveni krst u BiH. U današnjem dopisu koje je Vijeće ministara BiH uputilo na Carinu BiH piše da bez potpisane i ovjerene količine robe ne može se preći nijedna od granica. Proslijedite ovo dalje svima koji planiraju sa velikim količinama kretati bez navedih dokumenata!!!

MOLIM VAS. Danas ispred Zemaljskog muzeja od 14h se kupi pomoc za Doboj i Modricu. Ljudi su ostali bez kuca u Modrici i nemaju nista. Ima i djece. Potrebna hrana, brasno, voda (nemaju ni kupiti), odjeca, pelene za bebe, hrana za bebe, svijece, baterije, ma sve im treba.
Dobili smo dva kamiona od Tranzit Exporta da to voze. Molim vas da se odazovete ovoj akciji.

061105453 Jasmin Smajlović. Žitelj je Sanskog Mosta, čestit čovjek. Neće prodavati niti zloupotrijebiti pomoć, a zna kome je pomoć neophodna. Za info o prikupljanji pomoći javite se Narcisi u Sarajevu na 066 90 80 79.

Imamo informaciju,da su neophodne VENTOLINSKE PUMPICE za asmatičare,MOLIM VAS šerujte status što više,u Hadžićima smo obezbjedili određene količine istih,kao i ostalih lijekova i infuzija u prahu!!!!Neka nam se jave na 062689523 kome je potrebno!

HITNO – MAGLAJ, potrebni sljedeći lijekovi:
1. Humulin M3 2. Humulin R 3. Lopril H 20 mg 4. Lopril 10 mg 5. Aminol 50 mg 6. Amlodipin 10 mg 7. Antibiotici (Amoxicilin, Cefalexin) 8. Coryol 12,5 mg 9. Penicilin 10. Lanibos 11. Bosoptin 12. Paracetamol tablete i sirup 13. Brufen 400 mg 14. Analgin 15. Prolife 16. Enterofuryl caps i sirup 17. Urinarni kateteri i kese 18. NaCl rastvor 500 ml, infuzioni sistemi i igle 19. Glucosa solutio 5% 500 ml 20. Zavojni materijali 21. Sterilne rukavice.

U ponedeljak Opcina Ilidza će informisati javnost o eventualnoj potrebi za volonterima. Pratimo

Crveni kriz Kljuc- situacija je kriticna. Treba im hrane, vode, svega. Molim vas da skupimo pomoc, a naci cemo prevoz. Javite se na 066 908079.

Image 5

https://docs.google.com/forms/d/1L9kKgPEUlRHq75kRZpZIGpoxwd_0PdPq1jZs1eIMok8/viewform

DIJELITE MOLIM VAS. “Nudim čamac sa motorom siguran za evakuaciju već je na prikolici i ako tko ima kuku od auta da pomognemo lično ću se uključiti u evakuaciji na svoju odgovornost.Kontakt telefon 062 283 352 ATKO”

Povodom akcije u nedjelju (18.05.) će biti organizirana prevoz skupljenih stvari do mjesta nastradalih, ali i akcija pomoći unesrećenim!
Svi koji žele da se pridruže ovoj akciji i na licu mjesta pomognu, neka se lično prijave u kancelariji Studentskog parlamenta u Kampusu UNSA.
Prevoz autobusima je osigurao Centrotrans!
Više detalja uskoro!
Kontakt: 061/860-232

“Svakog dana (do srijede 21. maja) od 10:00 do 16:00 sati u holu Fakulteta studenti FPN prikupljat će: vodu, hranu, odjeću, obuću, deke, grijalice i druge potrepštine. Prikupljene stvari bit će dostavljane najugroženijima svakodnevno.”

Potrebni dobrovoljci u SARTR-u veceras u 19:15 da pomognu u pakovanju pristigle pomoci. Ne zaboravite da ce biti potrebne i kartonske kutije i vrece, selotejp, makaze i markeri za obiljezavanje kutija.

Dijelite : Svi koji zele poslati pomoc u Olovo, prevoz ide sutra, najdalje ponedeljak rano ujutro /dok iskupimo pomoc/, neka me kontaktiraju na 066/ 90 80 79. Nize na wallu grupe imate info iz ureda nacelnika sta im je najpotrebnije.

Za lokaciju polaska – SPUS – pratite wall.
https://www.facebook.com/unsa.studenti?fref=ts

033-205-937 Broj za prijavu volontera

Centrotrans je osigurao prevoz ujutro u 9:00 sati. Ujutro u 8:00 se pakuju stvari u autobus. Prijaviti se može u kancelariji SPUS-a.
LOKACIJA će se u toku dana u kontaktu sa Civilnom zaštitom odrediti. Sa vojskom se dogovaraju stvari oko logistike. Trenutno je skupljen veliki broj stvari u kancelariji SPUS-a i akcija još traje.
Više informacija u toku dana!
Prijave preko tel 033-205-937

Info koji sam licno dobila iz kabineta nacelnika u Olovu: zbog aktiviranja klizista ljudima su neophodne: gumene rukavice, lopate, cizme, uljne pumpe, kabanice, eko wc, lijekovi, masine za izvalcenje vlage, lijekovi….Hrana i voda stalno stizu u konvojima. Fokusirajmo se na navedeno. Svi koji bi pomogli mozete me kontaktirati na 066/908079, imam prevoz za Olovo sutra tokom dana, najdalje ponedeljak ujutro bi krenuli.

VOLONTERI KOJI SU VOLJNI DA 18.5.(nedjelja) putuju u ugrožena mjesta na radnu akciju (KOJA SU OSIGURANA OD NOVIH POPLAVA I KLIZIŠTA), (prevoz ima)
- izbacivanje vode iz poplavljenih objekata, prenos stvari, lopatanje……..
Detaljnije info. uskoro – a svim prijavljenim svaka nova info. javljace se SMS-om na broj mob. koji dostave.
PRIJAVE NA BROJ : 061 864 500 – sms sadrzaj “PRIJAVA___POPLAVE____IME I PREZIME”
(obavezno punoljetni)

Ada Kečo-Brkanić ·
Na profilu od Demokratska Fronta Vogosca (mozete pogledati) traže se volonteri da se sutra ide na ugrozena mjesta. Prevoz je obezbijedjen, a sve informacije imate na njihovoj stranici.

 

Oznake:
<
Zmajevi_utakmica

Djeca i Zmajevi

>
BIH_zastava_596727298

Primjeri za koje se treba saznati #poplave

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...