Kategorije

Počinje STRIPITI festival u Sarajevu

Udruženje Drugi ugao od 2. do 10. jula, u Sarajevu, na pet lokacija, realizuje program STRIPITI festivala.

STRIPITI comiXconnection 2015. biće otvoren u četvrtak, 2. jula u 20.00 sati u Sarajevskom ratnom teatru izložbom na kojoj će prvi put sarajevskoj publici biti predstavljen njemački strip autor Uli Oesterle.

Uli Oesterle je rođen 1966. u Karlsruheu i nakon školovanja u Minhenu, radi kao freelance ilustrator, grafički dizajner i i strip autor od ranih 90-ih. Od 1995. djeluje u sklopu studija “Die Artillerie”. Nakon što je objavljen u više strip časopisa, 2000. objavljuje debitantski album Schläfenlappenphantasien i biva nominiran za nagradu “Max und Moritz” na salonu stripa u Erlangenu. Za prvo poglavlje svog sljedećeg stripa Umbra nominiran je na festivalu stripa u francuskim Angoulemu i dobio nagradu za najbolji nezavisni strip ICOM. Njegovi stripovi su prevođeni na pet jezika. Živi i radi u Minhenu.

A3 posteri6

Druga izložba i ujedno jedan od najvažnijih festivalskih događaja biće otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u petak, 4. Jula u 20.00 sati. Njen naziv comiXconnection čini i dio imena festivala, a ona je i razlog za ovogodišnji festival stripa jer bez svesrdne pomoći Beate Wild, koordinatorice za Srednju i Istočnu Europu u Muzeju europskih kultura (pri Nacionalnom muzeju u Berlinu), udruženje Drugi ugao ne bi moglo ni započeti organizirati najveći strip događaj ove godine u BiH.

Posjetitelji će na izložbi moći pogledati alternativne stripove iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

I u okviru ovogodišnjeg festivala Drugi ugao će prezentirati strip produkciju dostupnu u BiH te se kroz niz radionica i razgovora pozabaviti temom digitalnog strip izdavaštva u BiH i regiji, stripom i aktivizmom te stripom čija je tema posvećena tragičnim događajima iz minulog rata u BiH.

poster_-01

Cjelodnevna zabava u petak uz društvene igre, nastupi Ja stripokomičar, DJ party te niz drugih sadržaja očekuju vas tokom najznačajnijeg događaja posvećenog stripu u Bosni i Hercegovini.

Oznake:
<
TIGRAN HAMASYAN photo

Armenski pijanista otvara 19. Jazz Fest Sarajevo

>
WARM panel discussion (1)

Počeo drugi WARM Festival posvećen ratnom izvještavanju...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...