Kategorije

Počeo drugi WARM Festival posvećen ratnom izvještavanju i savremenim konfliktima

Projekcijom filma “This is Exile – Diaries of Child Refugees“, francusko-alžirskog režisera Manija Benchelaha (Mani Y. Benchelah), u kinu Meeting point počeo je drugi WARM Festival, posvećen ratnom izvještavanju i savremenim konfliktima. Ranije tokom dana, publika je imali priliku učestvovati u panel diskusiji “Memory and War Commemoration into question – Sarajevo heart of Europe, a year after“ koju je organizovala partnerska organizacija WARM Fondacije, “Mission du Centenaire 14-18“.

U narednih šest dana, drugi WARM Festival će na jednom mjestu okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. Publika će imati priliku pogledati izložbe, filmske projekcije, te uzeti učešće u panel diskusijama i prezentacijama knjiga, kao i raznim drugim aktivnostima koje su u vezi za savremenim konfliktima.

Film “This is Exile – Diaries of Child Refugees“ publici će predstaviti priču o životima dva miliona djece koja su morala napustiti svoje domove zbog građanskog rata u Siriji i prebjeći u Libanon. Naglašavajući da je ovaj film nastavak sličnih aktivnosti na kojima je radio i u prošlosti, autor filma Mani Y. Benchelah, je istakao da je ovaj projekat posebno fokusiran i da se bavi problemima izbjegličke djece i životnim poteškoćama sa kojima se suočavaju. “Rad na ovom filmu je bio poseban. Sa djecom sam morao živjeti jedno vrijeme ili se u toku jedne godine vraćati u njihove živote po nekoliko puta, a sve kako bih stekao njihovo povjerenje i kako bi oni mogli sa mnom podijeliti sve što osjećaju“, rekao je Mani te napomenuo da je film realiziran uz pomoć britanskog ogranka organizacije Save the Children. “Iako nisu imali nikakvih uređivačkih intervencija u filmu, Save the Children je donirao novac sa ciljem podizanja svijest o situaciji u kojoj se nalaze ova djeca i ovaj film je sigurno jedan pokušaj da se u svijetu pronađu sredstva za programe koji rade na rješavanju problema sirijske izbjegličke djece“, dodao je Mani.

Na ranije održanoj panel diskusiji, o tome kakav je dugoročni uticaj imao prošlogodišnji događaj obilježavanja stogodišnjice atenata Gavrila Principa u Sarajevu, te da li su umjetnost i kultura pravi mediji koji će ljude potaknuti za razmišljanje i diskusiju, razgovarali su predsjednica Fondacije Sarajevo Srce Evrope, Jasmina Pašalić, direktor “Mission du Centenaire 14-18“, Joseph Zimet, francuski historičar Nicholas Offenstadt i bosanskohercegovačka režiserka Aida Begić.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“. WARM Festival je samo prvi korak Fondacije prema kreiranju WARM Centra u Sarajevu.

Više informacija o Fondaciji i Festivalu može se pronaći na http://www.warmfoundation.org/

Oznake:
<
poster_-01

Počinje STRIPITI festival u Sarajevu

>
skok u kazan-1

Skok u Kazan u Konjicu

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...