Kategorije

Performansom “Presjeci” poslana poruka STOP NASILJU

Performans “Presjeci“ održan je danas ispred katedrale “Srca Isusova“ u organizaciji TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacije i glumica Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Nine Đogo, Alise Čajić, Staše Dukić i Ene Kurtalić. Performans koji su upotpunosti osmislile i realizirale ove mlade glumice, prisutnim građanima i građankama Sarajeva predstavio je proces nastajanja nasilja u društvu kroz govor tijela.

TPO_04

Ovim performansom smo krenuli sa našim programom obilježavanja 16 dana aktivizma koji se obilježava u cijelom svijetu. Govorit ćemo o ljudskim pravima sa posebnim fokusom na nasilje i prava žena, a već danas u našim prostorijama u saradnji sa Vijećem mladih općine Novo Sarajevo organizujemo panel diskusiju “Zanemari razlike“ te ovim putem pozivama građane i građanke Sarajeva da nam se pridruže“, istakla je koordinatorica projekta TPO Fondacije, Melika Šahinović, te dodala da će program sadržavati i brojne diskusije, radionice i okrugle stolove.

TPO_03

Naglašavajući da performans oslikava svakodnevnicu žena u Bosni i Hercegovini, glumica Nina Đogo je navela da je govor tijela bio najbolji način da se to iskaže. “Uzimajući u obzir činjenicu da je veliki broj žena u Bosni i Hercegovini pretrpio neki vid nasilja, našim nastupom smo željele skrenuti pažnju da nasilje nije samo fizički čin i da se isto može vršiti na emocionalnom, medijskom i svakom drugom nivou“, rekla je Đogo te dodala da se zajedno sa kolegicama nada da će imati priliku da performans odigraju i u drugih gradovima u BiH.

TPO_02

Nakon performansa, članovi Fondacije su zajedno sa glumicama i prisutnim aktivistima i aktivisticama nastavili druženje, te podjelu promotivnih materijala koji govore o problemima nasilja u Bosni i Hercegovini. Posebnu podršku ovoj akciji pružili su članovi grupe Konvoj, Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović koji su izrazili svoje veliko zadovoljstvo zbog saradnje. “Kao otac jedne djevojčice veoma mi je drago što se ovakve akcije održavaju u našem gradu i što se pokušava utjecati na svijest javnosti“, naveo je Salihbegović te dodao da će se grupa Konvoj i u budućnosti rado odazvati na ovakve i slične projekte.

Više o TPO Fondaciji i programskim aktivnostima kampanje 16 dana aktivizma možete pronaći na www.tpo.ba.

<
Program DECEMBAR

Saznajte program Aquarius Vils-a za decembar

>
Pedja_Bajović

Bosanski stand-up na engleskom jeziku

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...