Kategorije

Ovo su Najpoželjniji poslodavci u BiH

Kompanija Kolektiv d.o.o. / portal Posao.ba je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu deveti put zaredom na svečanoj ceremoniji dodijelila priznanja kompanijama koje su izabrane za Najpoželjnije poslodavce u Bosni i Hercegovini u 2015. godini.

Od ukupno 17500 glasova prikupljenih dvomjesečnim istraživanjem percepcije bh. građana nominovano je 690 kompanija. Na ceremoniji kojoj je prisustvovalo 150 gostiju, uvaženih Ambasadora, predstavnika vodećih kompanija, međunarodnih organizacija, političke i poslovne zajednice BiH uručena su priznanja kompanijama za koje su ispitanici naveli da bi najviše voljeli raditi. Osim predstavnika kompanije Kolektiv d.o.o., ovo prestižno priznanje poslodavcima su uručili Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, ambasador i specijalni predstavnik Evropske Unije Lars-Gunnar Wigemark, te menadžeri projekta MarketMakers.

Najpoželjniji poslodavac 2015. godine u Bosni i Hercegovini je kompanija AlJazeera Balkans.

Aljazeera Balkans

Na listi 10 najpoželjnijih poslodavaca drugo mjesto je zauzela kompanija dm drogerie markt, zatim ASA Group, potom Violeta, SBERBANK BH, Microsoft BiH, Coca-Cola HBC B-H, Raiffeisen Bank, zatim kompanija Authority Partners i UniCredit Bank.

Poslodavci koji su se plasirali od 11. do 40. mjesta svrstani su u kategorije čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanije. U okviru pojedinačnih kategorija su prvoplasirane kompanije sa najvećim brojem glasova, te su i one nagrađene ovim prestižnim priznanjem.

Tako je za najpoželjnijeg poslodavca u finansijskom sektoru proglašena Bosna Bank International, za Fashion & Retail sektor kompanija DEICHMANN obuća. Najpoželjniji poslodavac u FMCG sektoru je Philip Morris BH. U sektoru distribucije najpoželjniji poslodavac je Orbico, a u sektoru maloprodaje Konzum. U sektoru nafta i plin HIFA GROUP, a u proizvodno-prehrambenom sektoru MEGGLE. Za Najpoželjnijeg poslodavca u sektoru proizvodnje proglašen je Bekto Precisa, u ICT sektoru Lanaco. U sektoru javnih preduzeća i ove godine je Najpoželjniji poslodavac BH Telecom.

Među kompanijama koje su se istakle u svom sektoru poslovanja i ove godine su nominovane za Najpoželjnije poslodavce su kompanija Klas d.d. Sarajevo i Sarajevski kiseljak u sektoru proizvodno-prehrambenom sektoru, u ICT sektoru NSoft i Atlantbh, te u finansijskom sektoru Sparkasse Bank. U sektoru nafte i plina se plasirala kompanija HOLDINA, a u sektoru distribucije kompanija Nelt. U Fashion & Retail sektoru su se plasirale za titulu Najpoželjnijeg poslodavca kompanije ALMA-RAS i kompanija New Yorker.

3

Imidž u poslovnom svijetu najznačajniji razlog atraktivnosti kompanija

Rezultati istraživanja su pokazali da je najznačajniji faktor pri odabiru Najpoželjnijih poslodavaca imidž kompanije u poslovnom svijetu, zatim dobar tretman zaposlenika i pozitivno radno okruženje. Također, bitni razlozi zbog kojih su poslodavci birani su status kojim se dobija radom kod poslodavca, sigurnost zadržavanja posla i balans poslovnog i privatnog života.

2

O istraživanju

U istraživanju su učestvovali ispitanici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te je prosječna dob učesnika u od 26 do 30 godina. Najveći broj učesnika ima visoku stručnu spremu i trenutno su zaposleni.

Istraživanje je još jednom pokazalo da kompanije koje su odabrane za najpoželjnije jesu one koje kontinuirano ulažu u svoj brand, svoj odnos prema zaposlenicima i klijentima, te time zaslužuju priznanje najboljih od najboljih.

Lista Najpoželjnijih poslodavaca i druge informacija o projektu su dostupne na www.poslodavac.ba.

Oznake:
<
IMG_0181

34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo svečano zatvoren

>
HGB_0856

Završen 1. Festival srednjoškolskog kratkog filma

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...