Kategorije

Otvorena nova stalna postavka Umjetničke galerije BiH

Sinoć je u Umjetničkoj galeriji BiH upriličeno otvaranje nove stalne postavke MONUMENTUM//MOMENTUM//MEMENTO.

Sam naziv izložbe uveliko objašnjava i sam njen koncept. MONUMENTUM stoji za spomenik koji to više nije, ali i ti djelovi u sebi nose mnogo različitih slojeva i priča koje sežu čak do današnjih dana. U središtu stoji medaljon koji je dio spomenika „Spomenik umorstvu“ podignutong 1917. na Latinskoj ćupriji i dvije krune, koje su se također nalazile na spomeniku.

Fotografija8

MOMENTUM stoji za video video instalacija dvije mlade češke umjetnice, Alie Krulisove i Jane Morkovske, pod nazivom Gavrilov princip kroz koju mora proći svaki posjetilac i na trenutak se naći u poziciji Ferdinanda i Sofije koji prolaze kroz masu posmatrača i znatiželjnika koji su izašli da vide i pozdrave povorku. Video instalacija pokazuje trenutak, simuliran i snimljen u slow motion, kada se čuje pucanj i reakciju tih posmatrača. Ovaj rad postavlja pitanje šta je trenutak u istoriji ili istorijski trenutak i koliko je pojedinac svjestan da je u tom jednom trenutku od posmatrača postao svjedokom. Izložen je i rad Radenka Milaka iz ciklusa “28/06/1914.”, naslikan 2005. godine, na kojem je predstavljen isti događaj.

Fotografija7

I MEMENTO, kao poruka da se pamti ili zapamti ili kao naša namjera da ovom izložbom damo svoj doprinos u sjećanju na događaj izazvan ljudskim faktorom kojim je cijeli svijet gurnut u kataklizmu Prvog svjetskog rata.

Fotografija5

U svom obraćanju prisutnima, kustosica Maja Abdomerović istakla je da se ova stalna postavka možda samo na prvi pogled razlikuje od dosadašnjih stalnih postavki, jer ne zauzima čitav prostor Galerije, ali je jednako važna i rađena je po istom principu kao sve dosadašnje.

Fotografija4

U ulazu u Umjetničku galeriju BiH od sinoć posjetioci mogu vidjeti i bronzani kip Cara Franje Josipa, kao malo iznenađenje uz stalnu postavku.

Fotografija3

Maja Abdomerović ističe: “Radi se o skulpturi koja se nalazila u javnom prostoru (najvjerovatnije u Vijećnici). S obzirom na kvalitet izrade pretpostavljamo da je to bila tipska skulptura koja je bila distribuirana u sve djelove Monarhije. S  padom Monarhije sklonjena je u Zemaljski muzej i u isto vrijeme kad i medaljon (1979) prebačena u depo Umjetničke galerije BiH. Tokom priprema za novu stalnu postavku, odlučili smo da i ovu skulpturu iznesemo iz depoa, restauriramo i prezentiramo javnosti. Ona upotpunjuje MONUMENTUM segment postavke, kao priča o spomeniku koji je sačuvan preko 100 godinu, koji je preživio nekoliko država i sistema, što ponajbolje govori o tome kakvi smo nekada bili, prije nego smo počeli bronzane spomenike pretvarati u sekundarne sirovine.”

Fotografija2

S obzirom na temu postavke, u saradnji sa Muzejom grada, izložba je povezana sa postavkom Muzeja „Sarajevo 1878-1918”, a posjetiocima će biti omogućeno da dobiju kompletnu sliku o tom historijskom trenutku.

Autorica fotografija je Lejla Voljevica.

<
collage

Humanitarna akcija studia Lisac i Maje Koristović-Talović

>
adidas-2

Pogledajte novu reklamu #adidas #‎allin‬ornothing

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...