Kategorije

Otvorena konferencija Vlada 2.0

U organizaciji Fondacije za nove komunikacije Dokukino i Asocijacije vladinih komunikatora jugoistočne Evrope SEECOM, danas je zvanično otvorena Konferencija Vlada 2.0 u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Konferencija je zamišljena kao pragmatični način za olakšavanje i jačanje dijaloga između vlada, političara, civilnog društva, aktivista i medija u regionu, sa ciljem da se uvidi važnost direktne dvosmjerne komunikacije između vlada i građana.

VladaDvaNula007

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik Fondacije Dokukino Darko Soković istakao je svoje zadovoljstvo što su se na jednom mjestu okupili predstavnici svih aktera javnog komuniciranja. “Nije lako okupiti ljude iz regionalnih vlada kojima je stalo do toga kako se komunicira. Zato smo ušli u partnerstvo sa SEECOM i zato mi je drago sto ćemo zajedno sprovesti ovu aktivnost. Oni su kao reprezenti vlada imali sluha da čuju aktivnost nas kao predstavnika civilnog društva“.

Darko Soković

Kako doći od politike do prakse, koji su to institucionalni izazovi sa kojima se vlade susreću, bitnost transparentnosti i odgovornosti vlasti, samo su neke od tema o kojima će se govoriti u naredna dva dana. Također brojni predstavnici međunarodnih, vladinih i nevladinih organizacija će govoriti o najboljim i najlošijim primjera iz prakse, dok će se kroz diskusije i grupni rad ponuditi modaliteti za proaktivniju komunikaciju vlada sa građanima.

VladaDvaNula006

Kao neko ko je i sam uključen u komunikaciju predstavnika vlasti sa građanima, Krunoslav Vidić, predsjednik Asocijacije vladinih komunikatora jugoistočne Evrope SEECOM, istakao je da novi mediji sa jedne strane ojačavaju demokraciju jer omogućavaju lakši pristup informacijama, ali u isto vrijeme ubijaju građanski aktivizam. “Gledajući društvene mreže sve je puno aktivizma, ali u stvarnom svijetu to nije tako. Akciju sa društvenih mreža nije lako prenijeti u stvarni svijet. Neke od primjera koje smo imali u Hrvatskoj ćemo prezentovati i danas“.

Krunoslav Vidić

U ime glavnog pokrovitelja projekta, Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, Thomas Mesa zamjenik šefa misije u BiH istakao je da kao neko ko je cijelu svoju diplomatsku karijeru sarađivao sa medijima i civilnim sektorom itekako razumije bitnost održavanja konferencija kao što je Vlada 2.0. “Znam da se i predstavnici civilnog društva i predstavnici vladinih komunikatora suočavaju sa mnogo komunikacijskih izazova. No to je dio svakog društva i dio transformacije koju Bosna i Hercegovina mora proći kako bi sebi omogućila ulazak u NATO i EU“, naveo je Mesa te dodao da je pozitivna stvar to što više od 90 % mladih u BiH koristi internet putem kojeg se mogu bolje informisati i komunicirati.

VladaDvaNula004

Za kraj Soković je dodao da će se prvog dana Konferencije razgovarati o temama koje se tiču komunikacija iz perspektive vlasti, dok će drugog dana tema biti ista, ali iz perspektive onih koji trebaju da kontrolišu vlast.

VladaDvaNula001

Kompletan tok Konferencije može se pratiti putem Twittera i hashtaga #VladaDvaNula gdje će se iz minute u minutu objavljivati najzanimljiviji komentari i zaključci.

VladaDvaNula003

Oznake:
<
screenshot stadt plan prblm

Udruženje Sredi Svoj Grad: “Želja nam je i da...

>
PE140556_PepsiMax_640x300_v01

Unbeliveable: Zanimljiva marketing kampanja kompanije Pepsi

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...