Kategorije

Otvoren tradicionalni Međunarodni šahovski turnir „Bosna 2014“

U sarajevskom hotelu „Radon Plaza“ počeo je tradicionalni Međunarodni šahovski turnir „Bosna 2014“ koji se u organizaciji Šahovskog kluba „Bosna“ održava 44.put!

Dobrodošlicu igračima iz cijelog svijeta poželio je Nusret Čaušević, predsjednik Upravnog odbora Šahovskog kluba „Bosna“ podsjetivši da je prvi šahovski turnir u Sarajevu održan daleke 1957.godine. U međuvremenu je ŠK „Bosna“ postao četverostruki europski šampion, a turnir „Bosna“ jedan od najvećih šahovskih otvorenih turnira u svijetu.

Sah Nusret Causevic

Nesumnjivo je da je ŠK „Bosna“ europski klupski lider, a bogatoj šahovskoj tradiciji u glavnom gradu BiH svjedoče i imena čak šest svjetskih šampiona koji su proteklih godina učestvovali na ovom turniru, rekao je Vladimir Šakotić, izvršni direktor Europske šahovske unije.

Sah Vladimir Sakotic

Šahovski velemajstor Borki Predojević zahvalio se na ukazanoj časti da ove godine bude direktor turnira na kojem se prethodnih deset godina uspješno takmičio. Istaknuo je da je među 40 učesnika A turnira više od 17 velemajstora, a glavni favoriti su Hrvoje Stević iz Hrvatske, ruski šahista Aleksandar Rahmanov, te Holanđanin Benjamin Bock. Boje BiH branit će, između ostalih, Denis Kadrić i Dejan Marjanović. Na B turnir prijavljeno je više od stotinu igrača koji će sigurno pružiti zanimljive partije do 6.juna u hotelu „Radon Plaza“.

Predojević je podsjetio i na aktuelnu situaciju nakon što su zemlje u regionu pogođene velikim poplavama i naglasio da će igrači iz BiH, Hrvatske i Srbije učiniti sve da skrenu pažnju svojim kolegama i šahovskim organizacijama, kao i medijima iz cijelog svijeta na neophodnost humanitarne pomoći stradalom stanovništvu.

Simboličnim povlačenjem prvog poteza turnir je i zvanično otvorio poznati BH sportista, olimpijac Nedžad Fazlija.

Sah Nedzad Fazlija prvi potez

Međunarodni šahovski turnir „Bosna 2014“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i sport Vlade Kantona Sarajevo, Federalnog Ministarstvo za kulturu i sport, te Ministarstva civilnih poslova BiH.

Rezultate ćete moći da pratite na www.skbosna.ba i na oficijelnom Facebooku Šahovskog kluba „Bosna“.

Oznake:
<
poplave.ba_

Knjiga – obnovite Vaš poplavljeni dom

>
collage

Najmlađe učesnice šahovskog turnira „Bosna 2014“

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...