Kategorije

Otvaranje izložbe “ARS AEVI IN PROGRESS”

Međunarodni projekt ARS AEVI / Muzej savremene umjetnosti Sarajevo, uživa podršku Ministarstva inostranih poslova Italije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini koja je koordinirala dogovore Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH o nedavnom ponovnom otvaranju za posjetioce izvanrednog Art Depoa Ars Aevi, depoa umjetničkih djela koja su donirali više od 150 umjetnika svjetskog glasa, smještenog u Centru Skenderija u Sarajevu.

pecci

Odabrana djela Kolekcije Ars Aevi ponovno izlaže MUZEJ PECCI MILANO, od 3. jula do 13. septembra 2014, godinu dana nakon izložbe u Arsenalu u Veneciji održane u šestomjesečnom periodu trajanja Venecijanskog bijenala 2013, i tačno dvadeset godina od pokretanja procesa formiranja Kolekcije Ars Aevi, uz neumornu koordinaciju osnivača i autora strategija razvoja Ars Aevi, Envera Hadžiomerspahića, kao univerzalnog amblema kulturne obnove i mirnog suživota različitosti koje nosi savremena umjetnost.

REPORT_MPM 2010-11

Projekt je pokrenut upravo u Milanu 1994.g. u Centru za savremenu umjetnost “Spazio Umano” pod vodstvom direktora Enrica Comia koji je realizirao, do 1999. g., niz od 14 individualnih izložbi za Kolekciju budućeg Muzeja u Sarajevu: prvi umjetnik koji je pristupio Projektu i koji je sa svojim djelom „Vrata ogledala“ postao prvi osnivač Kolekcije bio Michelangelo Pistoletto.

NIO-architects_ampliamento-Pecci-prato

Premješten u Toskanu, projekt je 1996. prihvatio Centar za savremenu umjetnost Luigi Pecci u Pratu, prvi muzej čiji je umjetnički direktor Bruno Cora organizirao kolektivnu međunarodnu izložbu i pozvao 10 novih uglednih internacionalnih umjetnika da predstave i da doniraju svoja djela za Sarajevo. Umjetnici – pisao je Corà, autor anagrama ARS AEVI 2O00 – pružaju izravan znak svoje potpuno ostvarene slobode, koja nije svrstana, nije sluganska i nije retorička. Slobode koja je jednostavna, koja se ostvaruje uz brigu o čovjeku i nudi sebe kao ogledalo za odraz koji je ponekad dramatičan a ponekad prepun obećanja o iskupljenju.

Ars AeviVenecijaForum2030203 photo by Tarik Zahirovic

U MUZEJU PECCI MILANO djela VahramaAghasyana, MarcaBagnolija, MajeBajević, BizhanaBassirija, IRWIN-a, DeanaJokanovićaToumina, JosephaKosutha, JannisaKounellisa, Felice Levini, MichelangelaPistoletta, RemaSalvadorija, Ilije Šoškićai projekti RenzaPianazanovi objekat budućegMUZEJAARSAEVIu Sarajevu, stalnog sjedišta ove jedinstvene kolekcije,predstavljajunovopoglavlje uzbudljive i impresivne priče o ovom izuzetnom kulturnom poduhvatu, koji se razvijao pod pokroviteljstvom UNESCO-a, sa ciljem da probudi savjest i pokrene civilizaciju sučeljavanja i dijaloga u gradu simbolu susreta svjetova, i tragedija svjetskih i balkanskih ratova od početka do kraja XX stoljeća.

16 Renzo Piano - Musao Ars Aevi

Godine 2014. obilježava se stogodišnjica izbijanja Prvog svjetskog rata u Sarajevu, a 1994.-95. grad Sarajevo je bio pod vojnom opsadom kada su iz Milana i Prata dolazili apeli i inicijative koje su organizirali Centar za savremenu umjetnosti “Spazio Umano” i Centar za savremenu umjetnost Luigi Pecci.

15 Remo Salvadori photo by Tarik Zahirovic

Slijedile su nove kolektivne internacionalne osnivačke izložbe najpoznatijih umjetnika savremenog doba koje su organizirali uvaženi umjetnički direktori: Zdenka Badovinec u Modernoj galeriji Ljubljana 1996, Chiara Bertola u Fondaciji Querini Stampalia u Veneciji 1997.g, Lorand Hegyi u Muzeju Stiftung Ludwig u Beču 1998, Lucrezia de Domizio Durini u ICC-u u Bolognanu 2003, Beral Madra u BM Contemporary Art Centru u Istanbulu 2007, i Petar Čuković u Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici 2012. Izbor BH umjetnika, osnivača Kolekcije Ars Aevi izvršili su umjetnički direktori Izeta Građević, Muhamed Karamehmedović, Meliha Husedžinović i Azra Begić. Specijalni projekti Ars Aevi realizirani su u ambijentu Venecijanskog Bijenala 2003. i 2013. godine.

14 Gruppo IRWIN photo by Tarik Zahirovic

Nakon izložbe „ARS AEVI 2O00“ održane 1996.g., gradovi Prato i Sarajevo su postali “pobratimljeni gradovi” što nova izložbena postavka u Muzeju Pecci Milano želi ponovno lansirati i osnažiti: Savremena umjetnost i muzeji “u izgradnji” kako u Pratu tako i u Sarajevu, mogu postati znaci raspoznavanja dviju kulturnih stvarnosti, Jedne postindustrijske i druge poratne.

13 Marco Bagnoli photo by Tarik Zahirovic

Izgleda da je 2014. godina odlučujuća za ova dva grada, kao godina novog početka: završetak novog objekta muzeja u Pratu čije se otvaranje predviđa 2015. godine; polaganje kamena temeljca i početak izgradnje Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

12 Dean Jokanović Toumin photo by Tarik Zahirovic

Izložba ARSAEVI IN PROGRESS predstavlja u MUZEJU PECCI MILANO značajne radove svjetskih umjetnika koji su odabrani među velikim brojem onih koji su donirali svoja djela Sarajevu, u procesu osnivačkih izložbi za Muzej Ars Aevi održanih u periodu 1994-2014 u Milanu, Pratu, Ljubljani, Veneciji, Beču, Sarajevu, Bolognanu, Istanbulu i Podgorici.

11a Bizhan Bassiri photo by Tarik Zahirovic

Neki od umjetnika pozvanih u Milano ostvarili su i specijalne projekte za Sarajevo: Michelangelo Pistoletto i Maja Bajević u Umjetničkoj galeriji BiH; Bizhan Bassiri, Joseph Kosuth i Dean Jokanović Toumin u Collegium Artisticumu, IRWIN na Akademiji likovnih umjetnosti; Jannis Kounellis u Vijećnici. Njihove instalacije za Sarajevo, zajedno sa obnovom Vijećnice i privremenim ponovnim otvaranjem Depoa Ars Aevi, predstavljaju jedan od fundamentalnih dijelova kulturnog preporoda glavnog grada BiH.

09a Jannis Kounellis photo by Tarik Zahirovic

Više umjetnika koji izlažu u Milanu, kao Marco Bagnoli, Michelangelo Pistoletto, Remo Salvadori i Jannis Kounellis, predstavljeni su u kolekciji Centra Pecci i ostvarili su značajne izložbe u Pratu. Bizhan Bassiri je u Pratu ostavio jednu svoju skulpturu koja je trenutno postavljena u dvorištu gradske biblioteke Lazzerini. Vahram Aghasyan je izlagao i ostavio u Centru Pecci jedan dio fotografske i video serije koju je donirao i za Ars Aevi. Izložba u Muzeju Pecci Milano uključuje i radove, Felice Lavinia i Ilije Šoškića.

08 Joseph Kosuth photo by Tarik Zahirovic

Sa posebnom i veoma značajnom ulogom izložba Ars Aevi in progress u Muzeju Pecci Milano uključuje i projekt koji je za novi Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu uradio i donirao Gradu Sarajevu 1999. godine slavni arhitekta Renzo Piano, čija se realizacija očekuje i čini mogućom i historijski opravdanom.

Oznake:
<
First World WARM Festival

Festivalu WARM u Sarajevu

>
Image 1

Priča o FK Željezničar u dokumentarcu “Football...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...