Kategorije

Održan drugi Business café u Atrium sali hotela Europe

U srijedu, 9.4. u Atrium sali hotela Europe održano je drugo izdanje Business caféa u organizaciji Global Market Solutionsa.

Na drugom Business caféu predstavljena je uspješna poslovna priča dvojca iza bosanskohercegovačke kompanije Atlantbh, Damira Ibrišimovića i Milada Čerkića. Atlantbh je prva web design i hosting kompanija na području BiH osnovana 1996. godine. Osim uspješne poslovne priče GMS nije zaboravio ni svoju društvenu odgovornost, pa se prisutnima predstavila gospođa Fata Bahtijarević, predsjednica Udruženja oboljelih od multiple sclerosis Kantona Sarajevo. Svoju potresnu priču gospođa Bahtijarević je završila riječima da je rad Udruženja jako bitan za njegove članove i da im nevjerovatno znači podrška zajednice.

Drugi Business Cafe_photo Sulejman Omerbasic_001

Priču o kompaniji najprije je započe CEO Atlantbh, gospodin Damir Ibrišimović. Spomenuo je da kompanija danas broji blizu 80 IT inžinjera, te da je samo osnivanje bilo rezultat želje da, još kao studenti, stvore sami nešto novo i time obezbijede i sebi studentski džeparac. Prvi „office“ kompanije bio je studentski stan osnivača na Skenderiji sa starim, dotrajalim namještajem. Gospodin Milad Čerkić, suosnivač i CTO kompanije nastavio je priču o studentskoj želji i odluci da se bave programiranjem, odnosno da kreiraju web stranice. Bitno je napomenuti, kako su i govornici istkali, da je BiH u to vrijeme imala 7-8 izlaza na internet.

Prvi veliki prijekat radili su za grad Sarajevo – web stranica, a potom su počeli stizati i drugi veliki projekti. Jedan od tih projekata je i Bosnalijek – kompanija za koju su razvili prvu web stranicu još dok su bili mladi, nepoznati programeri, navode osnivači Atlantbha. Poslije Bosnalijeka jedan od većih projekata bila je stranica Coca-Cole. Godine 2001. dok još nije postojao ni Google map, Atlantbh pravi online mapu za grad Sarajevo na što su nevjerovatno ponosni govori gospodin Čerkić. Njihov tadašnji rad prepoznala je kompanja „You are Here“ iz Washingtona, na čijem čelu su bila i dva Bosanca – gospodin Sedin Saračević i gospodin Tarik Kurspahić. Tako jedna bh. kompanija koja je tek u usponu kreće raditi i za američko tržište. Nakon što je kompaniju You are Here kupio Navtec, a potom NOKIA, Atlantbh kreće raditi i za NOKIU. Danas  jedan od klijenata AtlantBH jeste i poznata svjetska kompanija Apple California.

Govornici su napomenuli da su svakom poslu pristupali maksimalno profesionalno. Iz Atlanta nam poručuju da  uvijek daju maksimum za klijenta. Žele pokazati da i kompanije iz Bosne i Hercegovine mogu konkurirati na svjetskom tržištu. Ne nedostaje nam pameti, nedostaje nam obrazovanih ljudi, a svaki novac uložen u edukaciju višestruko se vrati, ističu govornici.

Za kraj gospodin Ibrišimović i gospodin Čerkić su najavili pokretanje Boot Campa koji kreće od jula tekuće godine, koji će za 6 mjeseci po strogom režimu educirati mlade programere. U Atlantbh vjeruju da je mladim ljudima najbitnije pružiti priliku, a da će talenat jako brzo izaći na površinu.

Business café su podržale kompanije BH Telecom, Triglav osiguranje i Domoinvest. Sljedeće izdanje GMS najavljuje za kraj mjeseca maja.

Oznake:
<
DSC03714

“Uključi se!!!“.

>
beach-vw-volkswagen-combi-van-bus-wallpaper-1280x1024

Kraj jedne ere: Volkswagen se na dirljiv način oprostio od...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...