Kategorije

Obilježavanje 20 godina rada Fondacije “Karim Zaimović”

26.12.2015. godine u SARTR-u će se obilježiti 20 godina rada Fondacije “Karim Zaimović” i tom prilikom dodjeliti stipendije za školsku godinu 2015/2016.

Ovom prilikom Fondacija će se, u inspirativnoj svenografiji predstave “Tajna džema od malina”, a uz mali muzički program i čitanje odabranih tekstova Karima Zaimovića, prosjetiti svojih dosadašnjih stipendista i stipendistica.

Fondacija je osnovana 1996. godine sa ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u avgustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini. Osnivači Fondacije su bili Nezavisni magazin “Dani” iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima iz navedenih oblasti.

Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove je počeo objavljivati već u svojoj 14. godini na trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova knjiga priča “Tajna džema od malina” objavljena je post-humno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika. Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjacke i bosanske priče, te pregleda recentne bosanske književnosti. U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radio drame nastale na scenarističkom predlosku njegovih radova. Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović je postao simbolom svoje generacije.

U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila preko 30 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima.

<
Suncokreti - Koncert u Pozorištu mladih (6)

Suncokreti za sve generacije

>
untitled

Barack Obama u divljini s Bearom Gryllsom – gledajte...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...