Kategorije

Noć Muzeja 2015.

 Manifestacija Noć muzeja 2015. održava se u subotu 16.05.2015. u Sarajevu i Tešnju.

Noć muzeja omiljena je manifestacija mnogih ljubitelja i prijatelja umjetnosti, a ovogodišnja Noć muzeja održava se pod motom “Muzeji za održivo društvo” u koju se ukupno priključilo 17 muzeja u Sarajevu i Muzej Tešanj u Tešnju.

Ove godine u okviru okruglog stola Noći muzeja struka i javnost imaju priliku razgovarati na tri teme:

  • “Obuka kustosa “
  • “Čemu služe muzeji u Bosni i Hercegovini”
  • “Animacijska funkcija muzeja”

Okrugli stol otvoren je za javnost od 12.00 do 14.00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Također naglašeno je kako će okrugli stol potaknuti nove ideje i nove pravce u upravljanju muzejskog društva, te će zasigurno dodatno predstaviti i približiti nove mogućnosti kulture, znanosti i umjetnosti zajedno kao bogate i dostupne ponude BiH.

Prije svega naglasak moramo staviti na pitanje čemu služe muzeji u BiH? Moramo odgovoriti konkretno na pitanje i kome služe nasi muzeji te ko je vlasnik naših muzeja, te kome smo mi dužni služiti i na koji način. Mislim da je dobro da razgovaramo o tome da se javno dobro ne može pretvarati niti u privatno vlasništvo niti za razračunavanje političkih partija. Svakako bez podrške javnosti muzeji nemaju budućnost zato pozivam sve da nam se pridruže u subotu u Noći muzeja” , naglasila je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

nm1

Kao i svake godine, Noć muzeja je besplatna za sve, a za svaku pohvalu je i vijest da se Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu uključio u organizaciju pa će tako studenti organizirati pohod na muzeje.

Organizatori su naglasili kako je fokus i ove godine na djeci i mladima pa su tako Historijski muzej BiH i Umjetnička galerija BiH za najmlađe pripremili mnoštvo kreativnih radionica na koju su svi dobrodošli, a u 19.00 sati ispred Vijećnice bit će organiziran besplatan prijevoz za sve one koji žele posjetiti i Tunel spasa. Također, ispred Muzeja Sarajevo 1878- 1918 bit će postavljena replika automobila u kojem su se vozili austrijski prijestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija.

Pored radionica u bogatom programu nalazi se i mnoštvo performansa, izložbi, koncerata kao i predstava studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

“Koncerti klasične i moderne muzike te sevdaha, baletne izvedbe, nastupi horova, osebujne glumačke i plesne kreacije – dio su umjetničke ponude kojom na ovaj dan želimo oplemeniti dodatno ove prostore, poklonivši im jednu dimenziju više, dimenziju koja znači povezivanje žanrova umjetnosti u zajedničku cjelinu” , kazala je Alma Aganspahić ispred Udruženja umjetnika BellArte.

Organizatori pozivaju sve da se pridruže konkursu “Naj slika Noći muzeja 2015” . Dovoljno je samo da posjetitelji budu orginalni i da zabilježe trenutak u Noći muzeja te sliku postave na facebook ili instagram uz hashtag #NocMuzejaSarajevo.

Detaljni program -  NOĆ MUZEJA 2015. SARAJEVO .

programnocmuzeja2015

Oznake:
<
svem 4

Otvorene 21. SARAJEVSKE VEČERI MUZIKE

>
Zvaci jer to promjenu znaci

Orbit pokreće kampanju „Žvači za promjene“

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...