Kategorije

NOĆ MUZEJA 2014 – Muzejske kolekcije prave konekcije

Kao i prošle, i ove će se godine Sarajevo upisati na mapu međunarodne manifestacije „Noć muzeja” i povezati sve muzejske institucije, galerije, kao i sve ostale relevantne institucije kulture na području grada Sarajeva pa i šire. Sve to sa ciljem obogaćivanja kulturnog života i skretanja pažnje na izuzetno lošu situaciju u institucijama kulture i kulturi uopće.

Ova poruka univerzalnosti umjetnosti i kulture, ove godine se posebno nadovezuje na temu koju je Međunarodni savjet muzeja ICOM izabrao za obilježavanje Dana muzeja 2014. – „Museum collections make connections” – „Muzejske kolekcije prave konekcije”. Ovaj slogan nas podsjeća da su muzeji žive institucije koje pomažu stvaranju veza između posjetilaca, generacija i kultura širom svijeta.

Noć muzeja 2014 će se održati 17. maja i uključiće oko 30 muzeja, galerija i institucija kulture koje će specijalno za tu priliku otvoriti svoja vrata do kasno u noć i organizirati posebne postavke a za sve posjetioce manifestacije, na različitim lokacijama u gradu biće organizirani koncerti, performansi i drugi događaji koji će svakako uveličati ovako značajan praznik.

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2014, u novootvorenoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci, biće organiziran Okrugli sto  u svrhu osvješćivanja teme ugroženih institucija kulture u BiH, kako bi se, na ovaj simboličan datum, omogućio podijum da se sve institucije kulture i nadležne državotvorne institucije uvežu sa ciljem diskutovanja i rješavanja aktualnih pitanja i problema na ovom planu.

Muzeji, kao nosioci manifestacije, u svojim prostorima će organizirati mnogo interesantnih programa kao što su: Izložba štampe i grafike iz fundusa Bošnjačkog institua, izložba karikatura „Art in the dark times“ u Nacionalnoj galeriji BiH, izložba fotografija „Posljedice – Promjena kulturnog pejzaža“ u galeriji Colegium Artisticum. Veliki hor sastavljen od horova: Pontanima, Chorus Cadenza, Bellarte, Art Vivo, Interkulturalni Zbor Mladih Visoko, Geudamus, Proleter, Fkg Zeljeznicar i Preporod će se takođe predstaviti posjetiocima a sve navedeno je samo dio onoga što će se dešavati 17. maja 2014. godine.

Sa posebnim zadovoljstvom napominjemo da će u manifestaciji, pored muzeja iz Sarajeva, učešće uzeti i JU Muzej Tešanj i Muzej Grada Goražda sa svojim programima i postavkama.

Organizator manifestacije je Udruženje umjetnika Bellarte čiji članovi, umjetnici raznih profila i sami učestvuju u različitim programima manifestacije. Detaljan program i plakat manifestacije će biti objavljeni u narednim danima.

„Uprkos velikim problemima sa kojima se kultura u Sarajevu i BiH suočava, Noć muzeja će se održati i ove godine i muzeji će otvoriti svoja vrata posjetiocima te prenijeti na njih dio naše kulture, umjetnosti i naslijeđa. Pozivam, stoga, sve naše sugrađane te građane drugih gradova da skupa proslavimo ovaj prelijepi praznik“ – izjavila je Nadža Pušilo, predsjednica udruženja i organizator.

Učesnici manifestacije Noć muzeja 2014

Galerija savremene umjetnosti “JAVA”

Goethe-Institut i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti

Gradska galerija Collegium Artisticum

UG Promokultura

Art Kuća Sevdaha

Muzej Grada Sarajeva

Brusa Bezistan

Despića kuća

Svrzina kuća

Muzej Sarajevo 1878 – 1918

Muzej Jevreja

Historijski muzej

Muzej Arsa Aevi

Galerija BLACKBOX

Umjetnička Galerija

Spomenički kompleks “Ratni tunel D-B -

Tuneli 1”

Memorijalna galerija 11/07/95

Muzej Alija Izetbegovic

Olimpijski Muzej

Zemaljski muzej

Galerija Roman Petrović

Galerija Preporod

Galerija Boris Smoje

Galerija Novi Hram

Bošnjački Institut

JU Muzej Tešanj

Arhiv Federacije

Istorijski arhiv Sarajevo

Muzej Grada Goražda

Oznake:
<
Ivo Pogorelic nakon koncerta na SVEM-u 2

Rekordan broj posjetilaca u Narodnom pozorištu #SVEM

>
AP4_4389

Kompletirana lista finalista za Eurosong 2014

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...