Kategorije

Njemačko izdanje knjige “Djetinjstvo u ratu” u Beču

Knjiga “Djetinjstvo u ratu” objavljena je na njemačkom jeziku, te je 1. oktobra promovirana u zgradi Industrijske komore Austrije u Beču. Inicijator objavljivanja njemačkog izdanja knjige je austrijska organizacije “Mirno more”.

Predstavljanje knjige objavljene pod naslovom “Kindheit im Krieg” održano je u sklopu proslave 20-ogodišnjice postojanja organizacije “Mirno more”, odnosno njihovog najvećeg projekta “Flota mira”. Jedan od prvih ciljeva ove organizacije bio je i povezivanje djece sa prostora bivše Jugoslavije, a njihov projekt “Flota mira” do danas je posvećen učenju o vrijednostima tolerancije i zajedništva.

5

Na predstavljanju knjige govorio je autor projekta Jasminko Halilović, te učesnik u knjizi i saradnik na prijevodu, Nedad Memić. Halilović je naglasio da mu je drago da je baš njemački prijevod knjige prvi koji je objavljen i da će mu biti zadovoljstvo ako ova knjiga doprinese razumijevanju značaja mira, odnosno strašnih posljedica kakve rat ima po djecu.

Nedad Memić, doktor germanistike koji danas radi u Beču, a odrastao je u ratnom Sarajevu, rekao je da je on jedan od 1.000 učesnika u stvaranju knjige i jedan od desetina hiljada djece odrasle u opkoljenom Sarajevu. Govoreći o ratu i njegovim posljedicama, rekao je da je rat “najbespotrebnija stvar koja mu se desila”, te je izrazio nadu da će knjiga “Djetinjstvo u ratu” pomoći čitaocu da shvati kakav horor su proživjela djeca Sarajeva.

1

Događaju su prisustvovali predstavnici mnogih vladinih i nevladinih institucija, ambasadori Hrvatske i Slovenije, te predstavnici ambasada BiH i Srbije.

Njemačko izdanje knjige “Djetinjstvo u ratu” uskoro će se naći u distribuciji u Austriji, Njemačkoj i BiH, a u planu su i promocije u nekoliko njemačkih gradova. Nakon njemačkog, u pripremi su i japansko i englesko izdanje knjige.

8

Oznake:
<
BIJELO-DUGME-610x400

Dokumentarac o projektu “Bijelo dugme – Box set...

>
Fasunga Ekipa

Premijera filma “Fasunga”

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...