Kategorije

Nije lahko biti mali

U Sarajevu je promovisan prvi audio zapis bosanskohercegovačke poezije “Nije lahko biti mali” koju je priredio bh. pjesnik i književnik Mustafa Širbić. Promociji su
prisustvovali bh. književnici čije su se pjesme našle na CD-u: Selim Bajramović, Sead
Zubanović, Muhidin Šarić i unuka Šukrije Pandžo, Amra Pandžo.

Mustafa promocija 3

Večer je upotpunjena prisustvom akademskog slikara Zekerijaha Nalića koji je tokom trajanja promocije prenosio na platno svoje emocije i viđenje susreta. Cijeli program su obogatili nastupi djece iz Osnovne škole «Musa Ćazim Ćatić» i «Safvet beg Bašagić», uz klavirsku pratnju djevojčice Esme Alić.

Mustafa promocija 2

«Nije lahko biti mali» zbirka je poezije koja ima za cilj da najmlađima posveti
posebnu pažnju i na taj način utiče i na očuvanje bh. poezije i kulture», istakao je
Širbić zahvalivši posebno i poznatom bh. autoru Eldinu Huseinbegoviću u čijem je
studiju nastao ovaj 21 zapis. Kao dio programa izvedene su pjesme Šime Ešića „Čuvaj mamu da ti duže traje“, «Nije lako biti mali» Bisere Alikadić i „Lane i zmija“ Salima Bajramovića, koji je u svom kratkom govoru istakao da je inspiraciju dobio od kćerke i njenog školskog iskustva. Djeci je za kraj poručio da uvijek budu onakvi kakvi jesu. Kako je autor Sead Zubanović objasnio prisutnima „Zakašnjela pjesma starom mostu za nezaborav“ nastala je kao spomen srušenom Starom mostu, a pjesma „Sudbina“ Muhidina Šarića nakon njegovog odlaska iz domovine. Program je zatvorio hor Osnovne škole „Safvetbeg Bašagić“ pjesmom „Djeca su vojska najjača“ pod vodstvom Latifa Močevića.

Mustafa promocija 1
Mustafa Širbić do sada je izdao petnaest multimedijalnih naslova i tri knjige. Među
njegovim djelima se posebno izdvajaju „Ljubav moje majke“, „Spominjem te dahom“, „Čovjek je tajna“, „Izvor“, „Imranova porodica“ i „Putnici na svoju odgovornost“. «Nadam se da će poezija, iako joj predviđaju kraj, ostati u srcima djece i odraslih, te ih dalje voditi u životu», poručio je na kraju Širbić.

<
5001015806_198fbf6242_b

Nezaboravan pogled na Sarajevo

>
10296568_716068778453733_5092013902344573166_n

II Humanitarna izložba fotografija FVK Valter 2014...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...