Kategorije

NASA otkrila Kepler 452B planet najsličniji Zemlji

NASA je danas u 18h održala konferenciju za novinare na kojoj je otkriveno da je pronađen novi planet koji je najsličniji zemlji.

“Kepler 452B je vjerojatno stjenovit. On ima pravu udaljenost od zvijezde što znači da bi mogao biti potencijalno naseljiv”, rekao je na današnjoj konferenciji naučnik Jon Jenkins iz NASA-e.

Jenkins navodi da je godina na “Zemlji 2.0” iste dužina kao i na Zemlji, te da je egzoplaneta stara 6 milijardi godina i da prima 10 posto više energije od Zemlje.

“Veličina orbite slična je Zemljinoj, a njen solarni sistem je vrlo sličan našem”, rekao je Jenkins.

Naučnik Ivan Grunsfeld kazao je da za otkriće može reći kako je “prilično blizak rođak Zemlji, odnosno najbliži do sada”.

Druga misija istraživanja biti će pokrenuta 2017. godine, a poseban fokus praćenja će biti na istraživanju naseljivosti.

Riječ je o otkriću do kojeg se došlo korištenjem svemirskog teleskopa Kepler koji se u Zemljinoj orbiti nalazi kako bi tragao za egzoplanetama, planetama izvan našeg solarnog sistema.

Naučnici ističu da je Kepler 452 B stariji i veći rođak Zemlje koji bi trebao pružiti mogućnost za shvatanje i razumijevanje Zemljinog razvoja.

Oznake:
<
IMG_2926

Akcija / Jedan manje-One less

>
Ricciotti Ensemble

Ricciotti ansambl nastupa u BiH

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...