Kategorije

Napravi fotografiju rušenja stereotipa

Muškarac sa peglom u ruci, onaj koji kuha, uspješno rukuje mašinom za pranje veša, ili se brine o djeci?! Slike koje zamišljate su netipične i rijetko vidljive u našem okruženju. Ipak, sigurni smo da postoje porodice u kojima muškarci i žene ne dijele poslove na muške i ženske, već ih obavljaju zajedno – kako žele i dogovore se. Ko je tu papučar/ka? Stereotipi i predrasude nesrazmjerno više negativno pogađaju žene i djevojke i manifestuju nejednake odnose moći između osoba samo po osnovu spola što dovodi do dominacije i diskriminacije muškaraca nad ženama, kao i do sprječavanja napredovanja žena. Jedna od najugroženijih grupa društva u razvoju su djevojke kojima se dodatno ugrožavaju zdravstveno i ekonomsko prava, a tim društvo ostaje trajno u gubitku zbog visokog potencijala kojim djevojke mogu doprinijeti društvenom razvoju.

1891389_832472103435231_542037298_o

Bolest bh. društva je rodno zasnovano nasilje nad ženama i djevojkama. USAID misija u BiH podržava sprječavanje i smanjenje nasilja nad ženama i djevojkama. Nagradna kampanja “Ne budi papučar/ka i tablet osvoji! samo je jedna od aktivnosti u sklopu Narandžastog dana. Riječ je o globalnoj kampanji prevencije nasilja nad ženama i djevojkama koja se svakog 25. u mjesecu obilježava širom svijeta. Pokretači kampanje su Omladinska mreža UNiTE i Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon. Ovog 25. marta i ti imaš priliku biti dio kampanje. Neka tvoj stav o nasilju bude jasan svima. Stanite uz one koji trpe nasilje i pomozite im da udarci, ucjene i prisile ne budu dio našeg okruženja.

Budite fotografi/kinje, pomozite pri rušenju stereotipa. Pošaljite svoju autorsku fotografiju kojom to pokazujete i osvojite tablet! Svoje radove šaljite na rejan-igor.roic@kultbih.org, a dva autora ili autorice fotografija koje dobiju najviše glasova stručne komisije USAID-a i Instituta na poklon će dobiti tablet! Tehničke karakteristike fotografije nisu bitne, već samo poruka koju želite poslati. Zato mobitel ili fotoaparat u ruke! Rok za dostavljanje fotografija je ponedjeljak, 24. marta do 12 sati, a pobjednicima/ama će tablet biti uručen tokom obilježavanja Narandžastog dana, 25. marta. ispred BBI Centra.

<
1966864_10203441025811789_2050648708_n

U susret proljeću i utrci beba

>
smiley-face-flat

Sretan Međunarodni dan sreće

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...