Kategorije

Na biciklima za djecu iz SOS dječijih sela

Ljupčo i Daniel su odrasli u SOS Dječijim selima. Danas kažu hvala jedinstvenim izazovom. Naime, u petak, 11.04. u 10:00 sati, Ljupča i Daniela će SOS Dječije Selo BiH ispratiti ka njihovoj narednoj destinaciji. Oni na biciklima već putuju kroz 6. zemalja Balkana želeći skrenuti pažnju na ideju SOS Dječijih sela.

Ljupčo Krstev iz Makedonije i Daniel Milenov iz Bugarske tokom aprila voze biciklističku turu od 1700 kilometara želeći privući interes i podršku javnosti za rad SOS Dječijih sela – organizacije u kojoj su obojica odrasli.

Biciklistička tura počela je 01. aprila u SOS Dječijem selu Dren u Bugarskoj, 2-og su se preselili u Makedoniju, a poslije Kosova, Srbije, 11.aprila nastavljaju svoje putovanje iz sarajevskog ka gračaničkom SOS Dječijem selu.

Ljupčo i Daniel su se upoznali na nogometnom turniru u 2005-oj godini i odmah postali prijatelji. Kada je u oktobru 2013. Daniel došao biciklom iz Sofije u posjet Ljupčetu u Skoplje, došli su na ideju da biciklima obiđu SOS Dječija sela na Balkanu. Pripremajući se za izazovnu turu, ova dva mladića su vježbala i vozila bicikl svaki dan. Vesele se izazovu, ali još više susretima sa djecom u SOS Dječijim selima na putu i mogućnosti da ljudima pokažu Dječija sela – mjesta gdje su i oni dobili topli dom i porodicu.

image003

O SOS Dječijim selima BiH

U Bosni i Hercegovini djeluju dva SOS Dječija sela – u Sarajevu i Gračanici, u kojima se, kroz porodični model brige osigurava toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja. Prema konceptu SOS Dječijih sela, u svakoj porodičnoj kući živi SOS mama sa najviše šestero ili sedmero djece i oni čine jednu SOS porodicu. U ovom porodičnom modelu brige, djeca imaju mogućnost odrastanja uz ljubav, poštovanje i sigurnost u atmosferi u kojoj se izgrađuju trajni emocionalni odnosi. SOS Dječija sela BiH u 29 kuća obezbjeđuje topli dom za 268 djevojčica i dječaka iz različitih dijelova BiH, a u 4 kuće za mlade se djevojke i mladići pripremaju za samostalni život. U sistemu socijalne zaštite u BiH, SOS Dječija sela su jedinstvena organizacija koja brine o svojoj djeci do njihove potpune samostalnosti, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost.

Oznake:
<
beach-vw-volkswagen-combi-van-bus-wallpaper-1280x1024

Kraj jedne ere: Volkswagen se na dirljiv način oprostio od...

>
Ibrahim Maalouf

Ibrahim Maalouf prvi put u Sarajevu

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...