Kategorije

Koncert “Priče o Bachovim invencijama i fugama”

Škola za osnovno muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” iz Visokog organizuje koncert povodom obilježavanja rođendana slavnog njemačkog baroknog kompozitora Johanna Sebastiana Bacha. Koncert će se održati u ponedjeljak, 31. marta 2014. godine s početkom u 19:30 u koncertnoj sali škole, ulica Islamovića bb, Visoko (pored OŠ “Safvet-beg Bašagić”).

Program koncerta je posvećen Bachovoj polifoniji, te će se po prvi puta u Visokom izvesti kompletne Dvoglasne invencije, a slijedit će ih dvoglasna, troglasna, četveroglasna i petoglasna fuga. Bach je instrumentalnu polifoniju doveo do savršenstva i njegova muzika fascinira milione ljudi širom svijeta.

Interpretator Bachovih invencija i fuga je Bartolomej Stanković, pijanist koji je prošle godine zajedno sa svojim kolegama održao koncert “Veličanstveni Bach” u do zadnjeg mjesta ispunjenoj Crkvi Sv.Bonaventure u Visokom pri Franjevačkom samostanu u Visokom. Tada je Bachova muzika zazvučala na orguljama, klaviru, čembalu, violini, trubi, flauti i ljudskim glasovima, a na ovom koncertu Bachova muzika će zazvučati na klaviru, instrumentu kojeg je Bach upoznao pred kraj života i za njeg komponovao niz svojih remek-djela od kojih je najznačajnija zbirka Dobro ugođeni klavir (I&II).

Lik Johanna Sebastiana Bacha tumačit će mladi glumac, Gregor Jurišić, maturant Franjevačke gimnazije u Visokom.

<
Alessandro Buttice

Povjerenje je najvažnije #proPR

>
IMG_7644

Održan prvi Hack day

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...