Kategorije

Knjiga “Antitijela-savremena bh. drama i Predstava Tramvaj

Predstava “Tramvaj“ u režiji Senada Alihodžića i produkciji Udruženja «Fercera», svoja nova igranja će imati u srijedu 29. oktobra u 19 sati i u subotu 1. novembra u 17 sati. Zasnovana na ideji Irme Alimanović Alihodžić, a rađena prema tekstu Adnana Lugonića i Asje Krsmanović, predstava je inspirisana svakodnevnim situacijama sa kojima se susreću putnici u tramvaju, te kroz različite scene ilustrira našu svakodnevnicu.

Naglašavajući činjenicu da je predstava već više puta igrala pred sarajevskom publikom, režiser Senad Alihodžić je istakao da mu je drago što će Sarajlije ponovo imati priliku za jedinstven ugođaj u teatarskom tramvaju. “Veliki je izazov raditi ovu predstavu te biti režiser i producent u isto vrijeme. Za mene je to bila nevjerovatna avantura s obzirom da se tekst stvarao zajedno sa glumcima, dramaturzima i tekstopiscima, a da je “Tramvaj“ u producentskom smislu prava noćna mora“, istakao je Alihodžić te dodao da je “Tramvaj“ do sada igrao sedam puta pred sarajevskom publikom.

Govoreći o samom tekstu ove predstave, dramaturg Adnan Lugonić je naveo da se predstava govori o socioekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njenoj refleksiji na život građana. “U današnje vrijeme kada u društvu vlada apatija i kada je veliki broj građana nezaposlen, predstava govori o situacijama koje se dešavaju svaki dan u tramvaju, gdje ljudi ispoljavaju sva svoja osjećanja“, naveo je Lugonić te dodao da su gledatelji iz drugih država istakli da takvih slučajeva ima i drugdje.

Udruženje «Fercera» je pored realizacije predstave “Tramvaj“ objavilo i Konkurs bh. drame na koji su pristigla 62 dramska teksta. Po odluci žirija dramski tekstovi “Bajka koju idiot priča“ Lane Bastašić i “Arčundija i Čerundolo“ Emira Zametice su ušli u uži izbor za glavnu nagradu i na osnovu toga su objavljeni u knjizi “Antitijela-savremena bh. drama“ koja je danas imala i svoju promociju.

Jedan od članova žirija i autor predgovora knjige, Dragan Komandina, rekao je da je ovaj pisani trag veoma značajan za kontinuitet postojanja bosanskohercegovačkog dramskog teksta. “Ovaj konukurs je vapaj da neko ministarstvo preuzme isti jer ćemo na taj način moći reći da smo teatarska država. U zemlji u kojoj se sporadično objavljuju drame, mislim da je promocija ove knjige stvarno svečanost“, naglasio je Komadina te dodao da se knjiga zove “Antitijela“ zato što treba da se odupre apatiji koja vlada u društvu i mišljenju javnosti da u Bosni i Hercegovini nema kvalitetnih dramskih pisaca.

Govoreći o svom tekstu “Arčundija i Čerundolo“, Emir Zametica je naveo da se radi o drami koja je pisana za pozorište, a ne za čitanje, ali da je svakako pozitivno što će je građani moći upoznati i u ovom formatu. “Tekst je teško opisati, ali mislim da se najviše radi o jednoj paralizi, odnosno o ljudima koji su zatočeni u ovom vremenu i koji se ne mogu prilagoditi ovom društvu. Likovi se uvijek nalaze između pitanja da li otići ili ne, te na koji način otići“, rekao je Zametica te dodao da je Aleš Kurt izrazio želju da tekst postavi na scenu te da se nada da će zajedničkim snagama to i uspjeti.

<
Dar za zajednicu

„DA(R) ZA ZAJEDNICU“

>
DSC_2216

Najnovije vijesti, talk show emisije, jutarnji program,...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...