Kategorije

Kampanja o ljudskim pravima ambasade Holandije

Međunarodni dan ljudskih prava se obilježava 10. decembra. Među mnogobrojnim aktivnostima, dešavanjima i kampanjama koje promovišu i slave ovaj dan, ove godine se našla i jedinstvena kampanja iza koje stoji Ambasada Kraljevine Holandije u BIH.

Kampanja se sastoji od plakata na javnim mjestima koji se 3.12.  postavljaju na nekoliko lokacija u Sarajevu. Plakati će biti popraćeni tekstovima, publikacijama i video snimcima koji će se u periodu kampanje (do 16.12.) objavljivati na Facebook stranici ambasade – Embassy of the Netherlands in Bosnia and Herzegovina.

Na plakatima su predstavljeni građani BiH i njihovo mišljenje o ljudskim pravima. Građani su vrlo pozitivno reagovali na pitanje za učešće u kampanji. Njihove izjave pokazuju koliko su ljudska prava važna za sve nas, ali i na njihovo ubjeđenje da je u Bosni i Hercegovini potrebno praviti pomake. Svi su svjesni da bez zaštite osnovnih ljudskih prava, prosperitet, sigurnost i budućnost naše djece nisu zagarantovani.

lijecenje_preview

Jedna penzionerka je izjavila: „Smatram da svi penzioneri imaju pravo na veća primanja“, dok jedna djevojka kaže: „Jedino kroz inkluziju i nediskriminaciju možemo pružiti priliku svima da ostvare svoj potencijal“.

Nizozemska je jedna od vodećih zemalja po pitanju zaštite ljudskih prava i promocije istih širom svijeta. U zakonodavstvu ove zemlje posvećena je izuzetna pažnja osiguranju istih prava za sve, dok su slobode govora i mišljenja zagarantovane, a stanovnici zaštićeni od diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Štoviše, Holandija je bila prva zemlja na svijetu koja je legalizirala brak između osoba istog spola.

 „Kroz ovu kampanju ambasada građanima Sarajeva i BiH želi pokazati da svijest o ljudskim pravima živi među njihovim sugrađanima, ali da je potrebno da svi, solidarno učestvuju u zaštiti i jačanju ljudskih prava, te na taj način poboljšaju svoj život i obezbijede bolju budućnost za iduće naraštaje“, rečeno je iz ureda za odnose s javnošću ambasade Holandije.

 pravo na posao_preview

Kampanja je realizovana u saradnji sa fotografkinjom Imranom Kapetanović i grafičkim dizajnerom Borom Dizdarom.

<
SUMERO - Ovo sam ja - Poster

Ovo sam ja

>
monografija

Promocija prve monografije ‘Sarajevska Vijećnica’ 17....

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...