Kategorije

Juventafest u Sarajevu

Drugi dan Internacionalnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventafest započeo je radionicama za učesnike festivala. Pored mogućnosti da se publici predstave svojim radom, učenici su dobili priliku da usavrše svoje znanje u četiri kreativne radionice iz oblasti lutkarstva, karakterne maske, savremenog plesa i muzike. Radionice vode profesionalci iz BiH i Slovenije, Gea Erjavec- koreografkinja iz Ljubljane, Mario Drmać- glumac, Željka Andrić- profesorica dirigovanja i Dženita Imamović-glumica. Zadnji dan festivala na Akademiji scenskih umjetnosti učesnici će prezentirati  rezultate svog rada.

Na sceni Akademije scenskih umjetnost publici su se predstavilii srednjoškolci iz Švedske, tekstom švedske dramatičarke Mirje Unge „Ovo je slobodna zemlja, zar ne!?“. Akteri su se na sceni suočili sa problemima osjetljive prirode koji su karakteristični za period odrastanja.

Na drugoj festivalskoj lokaciji u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo mladi akteri iz Makedonije na potpuno drugačiji način interpretirali su tekst popularnog Makednoskog pisca Gorana Stefanovskog „Černodrinski se vraća doma“. Razigranom komedijom o savremenom životu u Makedoniji predstavili su se publici.

Drugi dan obilježile su predstave rađene prema tekstovima nacionalinih autora država iz kojih dolaze učesnici te su na jedinstven način predstavili dramsko stvaralaštvo svoje zemlje.
Treći dan festivala predstavit će se crnogorski srednjoškolci sa predstavom „Plava soba“ na Akademiji scenskih umjetnosti u 17 sati.
U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u 19 i 30 predstavu „Matica“ odigrat će srednjoškolci iz ljubljanskog teatra Pozitiv, dobitnici nagrada na prethodna dva Juventafesta.

Oznake:
<
VH-Tajna-dzema-od-malina-50

Tri predstave sa ukupno pet igranja pred sarajevskom...

>
BusinessCafe logotip

Deveti Business cafe – bosanski proizvodi koji...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...