Kategorije

Jure Cerkovnik i Boris Tešić koncertima ponudili jedinstveno iskustvo muzike

4. sigf_12. april 11, Jure C, Foto Vanja Cerimagic

Da muzika za klasičnu gitaru u Sarajevu definitivno ima svoju publiku pokazala je i druga večer četvrtog po redu Sarajevo International Guitar Festivala. U ispunjenoj sali Doma Oružanih snaga BiH sinoć su se okupili svi oni koji su željeli steći još jedno, jedinstveno iskustvo muzike, te oplemeniti dušu jednim od najuzvišenijih oblika umjetnosti. Vodiči sinoćnjeg muzičkog putovanja bili su mladi gitaristi Jure Cerkovnik i Boris Tešić.

4. sigf_12. april 06, Foto Vanja Cerimagic

No, prije prvog koncerta, publici se obratio direktor Festivala, Đani Šehu, te proglasio pobjednike u prve tri, najmlađe kategorije ovogodišnjeg SIGF takmičenja. Najbolji takmičari osvojili su vrijedne nagrade partnera Festivala, kompanije za gitarističku opremu, D’Addario.

4. sigf_12. april 05, Foto Vanja Cerimagic

Nakon ceremonije proglašenja pobjednika, pozornica je prepuštena mladom slovenskom gitaristi Juretu Cerkovniku. Predstavljen kao pobjednik prošlogodišnjeg SIGF takmičenja u najvišoj, šestoj kategoriji, ovaj mladi umjetnik koncert je otvorio Sonatama u A-duru, K. 208 i K. 322 Domenica Scarlattija. Već od prvih tonova djela publiku je osvojio svojim upečatljivo mekim tonom i izrazito nadahnutom interpretacijom, koji su do kraja koncerta ostali najznačajnijim segmentima njegovih vrlo muzikalnih interpretacija. Nakon vrlo prozračne i šarmantne izvedbe Scarlattijevih Sonata, uslijedilo jedno od kapitalnih djela muzičke historije, čuvena Chaconne iz violinske Partite no.2, BWV 1004, Johanna Sebastiana Bacha. Bogatstvo tembra i dinamike, uz prepoznatljivu tonsku sliku koja slušatelja obuzme prvim tonom, te, uz svu buru emocija, održana atmosfera kontemplativne meditacije, učinili su ovu izvedbu Chaconne posebno upečatljivom i vrijednom pamćenja. Potpuno novi zvučne ambijent Jure Cerkovnik kreirao je narednim djelom koncertnog programa. Izveo je prve tri bagatele iz ciklusa Pet bagatela britanskog kompozitora Williama Waltona. Specifičnu ritmičku strukturu i različit karakter svake od bagatela pojedinačno, mladi gitarist donio je s mnogo energije i nadhnuća uspješno kreirajući različite zvučne ugođaje. Posebno inspirativna bila je izvedba Nocturna op.19, Rêverie talijanskog gitariste i kompozitora Gulia Regondija. Vrlo muzikalna izvedba, uz mnogo tehničke spretnosti, posebno u dijelovima izvođenim tremollom, pokazala je dio iz mnoštva gitarističkih kvaliteta mladog umjetnika. Interpretacijom posljednjeg djela koncerta sublimirano je sve prethodno prikazano u jedinstven muzički ugođaj. Due Canzoni Lidie talijanskog kompozitora i gitariste Nuccio D’Angela, u izvedbi Jureta Cerkovnika kreirale su ambijent zvučne meditacije uz očarajavajuću tonsku sliku, posebno prvim stavkom djela. Drugi stavak je prikazao tehničku spretnost umjetnika, te impresivnu sposobnost zvučne gradacije muzičkih struktura djela. Njegove izvedbe nagrađene su burnim i dugotrajnim aplauzom, a mladi gitarista je, za bis, publici poklonio inspirativnu izvedbu djela Capriccio Catalan Isaaca Albeniza.

Pozornica je potom prepuštena bosanskohercegovačkom gitaristi Borisu Tešiću. Za svoj koncert u Sarajevu, odabrao je specifičan program isključivo fokusiran na djela dvojice “rodonačelnika” muzike za klasičnu gitaru, Agustin Barrios Mangoréa i Francisca Tarrege. Koncert je otvorio djelima Barriosa, među kojima je prvu izveo njegovu Mazurka apasionada. Novi tonski ugođaja, ali pregršt muzikalnost i nadahnuća, kao i na prethodnom koncertu, ni tu nije manjkao. Pažljive dinamičke gradacije i kontrasti, bogatstvo tembra prožimali su se i kroz Barriosove Valcere op.8, br. 3 i 4, te njegovo čuveno djelo Una limosna por el Amor de Dios. Posebno nadahnuta bila je izvedba Barriosovog djela La Catedral kroz njena tri specifična, muzički bogata stavka. Svoju tehničku spretnost i sposobnosti kreiranja i brze promjene zvučnih raspoloženja posebno su bili upečatljivi kroz Tešićevu interporetaciju trećeg stavka ovog djela, Allegro solemne. Drugi dio koncerta bio je rezervisan za djela Francisca Tarrege. Mladi umjetnik je na vrlo zanimljiv način skupio i predstavio nekoliko njegovih djela u okviru Kolaža u E. Izuzetno muzikalne izvedbe uz mnoštvo dinamičkih obrata, kontrasta i unutarnje dramatike, koju je umjetnik uspješno dočarao, karakteristike su Tešićeve interpretacije nekoliko Tarreginih minijatura, Preludija br.2, Gran Vals, Mazurka Marietta i Gavota Maria. Kolaž u E umjetnik je zaključio inspirstivnom izvedbom jednog od najpoznatijih djela gitarističke literature, poznatog po tremollo tehnici, Tarreginog recuerdos de la Alhambra. Meditativni ugođaj kreiran izvedenim djelima Tešić je uspješno izmijenio publici na kraju koncerta poklonivši duhovitu i simpatičnu izvedbu Tarreginih Varijacija na temu Carneval de Venecia. Lakoća u izvedbi, humor i dosjetljiva vizuelna pratnja muzici, publiku su najsmijali i na zanimljiv način zaključili program. Nakon burnog aplauza kojim je ispraćen njegov koncert, Tešić je publici poklonio izvedbu djela Lagrima Francisca Tarrege.

Nakon večerašnjeg koncerta škotskog gitariste Matthewa McAllistera, koji nas očekuje u Domu OS BiH sa početkom u 20h, posljednjeg dana Festivala, u ponedjeljak 14.04. nastupit će španski gitarista Paco Seco. Njegov prvi učitelj gitare bio je Chico de Melchor koji ga je naučio osnovama tradicionalnog flamenka. U toj oblasti usavršavao se kroz rad sa Rafaelom Riqueni, Andrésom Batista i Antoniom Bonilla. Klasičnu gitaru Pacoseco je učio sa profesorima kao što su Emilio Carrión, te David Russell, Abel Carlevaro, Leo Brouwer, José Tomas i Roland Dyens. Tokom svoje karijere, Pacoseco je izučavao, te izvodio djela različitih muzičkih žanrova, od klasične muzike, flamenka i srednjovjekovne muzike, do jazza i savremenih muzičkih ostvarenja. Intenzivno se bavio i elektroničkom muzikom, muzikom za film i televiziju, te muzičkom produkcijom. Osvojio je brojne nagrade na više međunarodnih gitarističkih takmičenja, a dobitnik je i počasnog priznanja koje dodjeljuje Conservatorio Superior de Música u Sevilji. Nastupao je na mnogim festivalima, te dvoranama kao što su Nacionalni teatar u Londonu, Porto Antico u Genevi, Centro Cultural Belém u Lisabonu, na festivalu Fête de la Musique u Tangieru, Circulo de Bellas Artes u Madridu, na Buitengewoon Festivalu u Doetinchemu, na plažama Varkale u Kerali (Indija), na Festival Internacional de Música y Danza u Granadi, Circól Maldá u Barseloni i Real Alcázar u Sevilji. Koncertirao je u Španiji, Portugalu, Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Holandiji, Maroku, Indiji i Bosni i Hercegovini. Kao kompozitor dobitnik je brojnih priznanja, a bio je i jedan od učesnika Workshop in Sarajevo 99, gdje je učestvovao u kreiranju djela za Biennale de Giovanni 2000 u Rimu. Kroz Azuleomar projekat kreiran u Barseloni, Pacoseco je radio i na fuzijama flamenka i drugih world music žanrova. Komponovao je muziku za brojne video materijale, kratke filmove, plesne i pozorišne performanse i predstave. Do sada je snimio 12 nosača zvuka, na kojima su snimljene izvedbe djela različitih muzičkih žanrova, od baroka do savremene muzike, uključujući i jazzom inspirisane kompozicije, te world music. Veliki interes za elektroničku muziku pokazao je kroz nekoliko projekata među kojima su Cine-Oído/Pacoseco (u saradnji sa slovenskim kontrabasistom Sandi Krageljom) i projekat realiziran sa duom Tensión Co. Na svom koncertu u Sarajevu izvest će vlastita djela inspirisana različitim žanrovima poput flamenka, jazza, te muzike različitih dijelova svijeta.

Nadamo se da će i ove godine brojni ljubitelji muzike za gitaru u Sarajevu svjedočiti vrhunskim muzičkim izvedbama nekih od najboljih umjetnika današnjice, te svojim prisustvom dati značaj ovom i sličnim prijeko potrebnim kulturnim dešavanjima u glavnom gradu naše zemlje.

4. sigf_12. april 04, Foto Vanja Cerimagic

Za  sve detaljnije informacije o koncertima i ostalim festivalskim dešavanjima, posjetite web-stranicu: www.sigf.ba. Autor teksta koji smo prenjeli u cjelosti je Esma Sulejmanagić, a autor fotografija je Vanja Čerimagić .

Oznake:
<
Screen Shot 2014-04-12 at 17.52.35

Samsung Galaxy S5 u borbi za najbolji smartphone u 2014....

>
4. sigf_13. april 07, Foto Vanja Cerimagic

Treća festvalska noć u znaku Škotske

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...