Kategorije

Konkurs za nagradu Zvono

Nakon pauze od dvije godine (2012. i 2013.) Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) najavljuje nagradu ZVONO za 2014. godinu. Zbog finansijskih poteškoća sa kojima se SCCA susreće od početka implementacije nagrade ZVONO od 2006. godine do danas, prinuđeni su smanjiti obim aktivnosti vezanih za sam proces odabira i prezentacije radova finalista/kinja i dobitnika/dobitnice Nagrade ZVONO.
Bez obzira na tešku finansijsku situaciju SCCA nastavlja sa ovim međunarodnim projektom jer shvata kolika je važnost povezivanja na sceni savremene umjetnosti i mogućnosti koje mladim lokalnim BH umjetnicima i umjetnicama pruža ova nagrada.

Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo, u saradnji sa Foundation for Civil Society i Thrust for Mutual Understanding iz New Yorka, osnovao je Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike i umjetnice do 35 godina starosti – ZVONO.
Naziv nagrade simbolički i vrijednosno označava i njen smisao. Nagrada nosi ime po ličnosti ili umjetničkoj pojavi važnoj za razvoj i istoriju moderne / savremene umjetnosti u 10 zemalja Srednje i Jugozapadne Evrope, u kojima se nagrada dodjeljuje.
Nagrada za mlade likovne umjetnike i umjetnice BiH je dobila ime po grupi ZVONO (Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić), osnovanoj 1982. godine u Sarajevu. Aktivnost grupe ZVONO predstavlja najradikalnije ponašanje na likovnoj sceni Bosne i Hercegovine do početka rata 1992. kada većina članova i članica napušta zemlju.
Godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike/ce BiH nazvana po grupi ZVONO znači prevazilaženje diskontinuiteta u umjetnosti u BiH kao i podsticaj za inovativne umjetničke prakse.

Cilj nagrade je pružiti podršku mladim umjetnicima i umjetnicama, olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta oko mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identificirati.

PROPOZICIJE
Kandidati i kandidatkinje mogu biti likovni umjetnici i umjetnice do 35 godina starosti, državljani/ke BiH.
U obzir dolaze djela s područja slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacije, fotografije, videa, novih medija i performansa.
Likovni umjetnici/e se mogu sami prijaviti na konkurs. Prijedloge mogu slati i institucije, pojedinci/ke, profesionalni djelatnici/e iz područja likovnih umjetnisti.
Nagrada se dodjeljuje za kvalitet i inovativnost, za umjetnička djela nastala u toku zadnje dvije godine.

Žiri će odabrati, između predloženih i na konkurs pristiglih prijava, 4 finalista / finalistkinje od kojih će jedan/jedna dobiti šestosedmični boravak u New Yorku.
Nagrada ZVONO dodjeljuje se jednom umjetniku ili umjetnici. Nagrada se sastoji od 6-nedjeljnog boravka u New Yorku.

Svaki kandidat/kinja treba predati/poslati ispunjen formular sa prilozima i relevantnom vizualnom dokumentacijom. Formular se može preuzeti u SCCA (Ćumurija 3/II), kao i na web stranici Centra za savremenu umjetnost, Sarajevo /ZVONO/ (http://scca.ba/scca-projects/the-zvono-award/)

Konkurs je otvoren od 24. marta do 05. maja 2014. godine.
Više informacija o konkursu možete dobiti putem maila scca@scca.ba, na Facebook stranici (Zvono Yvaa) i na broj telefona 033/ 665 304.

Oznake:
<
540129_155069064654769_1850697279_n

Merima Bešlagić – kako nastaje umjetničko djelo

>
Nahla konferencija 10

Konferencija “Žene u socijalnom poduzetništvu:...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...