Kategorije

Ja sam muzej

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena je izložba „Čuvari Muzeja“ Zijaha Gafića koja predstavlja najavu velike građanske akcije pod nazivom „Ja sam Muzej“ u organizaciji Udruženja „AKCIJA“ iz Sarajeva (akcija.org.ba). Prisutni su imali priliku pogledati izložbenu postavku sastavljenu od 38 portreta uposlenica i uposlenika Muzeja, pročitati njihove izjave te saznati jednu drukčiju, intimnu priču o Muzeju i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih.

Ko su ljudi koji, uprkos tome što je od 2012. godine zatvoren za javnost, svakodnevno dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju naše zajedničko kulturno blago? U nastojanju da odgovori na ovo pitanje, Zijah Gafić od januara 2015. počinje dolaziti u Zemaljski muzej i portretirati njegove radnike i radnice.

Svaki od više od trideset portreta predstavlja jednog ‘čuvara', jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju BiH, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uslovima rada u ovoj instituciji, borbi za preživljavanje te dvojbi između nade za bolje sutra i mirenja sa nemogućnošću promjene stanja. Ovo je jedna drukčija, intimna priča o Zemaljskom muzeju BiH i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih.

Koncept je idejno osmislila Aida Kalender, a fotodokumentirao Zijah Gafić, međunarodno priznati fotograf. Ujedno su obavljeni i intervjui s radnicima, a cijeli proces trajao je više od šest mjeseci. Izložbu je producirao tim organizacije AKCIJA. Muzičku podlogu izložbe obezbijedili su dvojac Basheskia & Edward EQ.

Zijah Gafić je višestruko nagrađivani bh fotograf od 1999. Redovno sarađuje sa svim značajnijim međunarodnim publikacijama. Dobitnik je najprestižnijih međunarodnih priznanja za fotografiju kao što su: Ian Perry – The Sunday Times Magazine, Grand Prix Discovery of the Year, Giacomelli Memorial Fund, Getty Images Grant for Editorial Photography… Višestruko je nagrađivan na prestižnom World Press Photo, dobitnik je Joop Swart Masterclass stipendije, a Photo District News Magazine svrstao ga je među 30 najboljih fotografa u svijetu. Objavljuje reportaže u međunarodnim publikacijama kao što su: Telegraph Magazine, Newsweek, The New York Times Magazine, L’Espresso, Photo, La Repubblica, The Times Magazine, TIME… Izlaže na prestižnim međunarodnim festivalima i u galerijama. Gafićev foto-esej o posljedicama rata u BiH objavljen je u knjizi “Tales From Globalizing World” izdavača Thames & Hudson. Autor je knjiga Troubled Islam i Quest for identity. Prvi je sa područja bivše Jugoslavije učestvovao na svjetski poznatom TED programu.

Više informacija o radu Zijaha Gafića na: www.ziyahgafic.ba; www.quest.ba; www.thelavinagency.com;

Akcija je neprofitna organizacija za kulturu osnovana 1998.godine. U svom radu Akcija nastoji zagovarati sistemske promjene u sektoru kulture u BiH. Akcija promovira kulturu kao javno dobro fokusirajući se na njen potencijal za društvenu koheziju, emancipaciju, obrazovanje, kao i značaj njene uloge za ekonomski razvoj države i društva u cjelini.

Akcija “Čuvari Muzeja” počinje trećeg augusta i trajaće do četvrtog oktobra, kada će se brojne javne ličnosti iz svih profesija i sfera života u našoj zemlji, naći u ulozi “Čuvara Muzeja” čime se želi skrenuti pažnja da je Zemlajski Muzej zatvoren već treću godinu, te da se status ove najznačajnije kulturne ustanove mora što prije riješiti.

Oznake:
<
3

Takmičenje za mlade novinare: „Evropa za nas“

>
Untitled

Tehnike političkog komuniciranja Kolinde Grabar Kitarović...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...