Kategorije

Izložba povodom Dana Planete Zemlje

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planete Zemlje, u EU info centru u Sarajevu danas je otvorena samostalna izložba skulptura pod nazivom „Metamorfoza“ priznate bh. umjetnice Sanele Husić – Musabašić.

Skulpture predstavljajuženske aktove prikazane kroz tri ciklusa u petnaest različitih formi napravljene od biorazgradivog materijala koji nas svakodnevno okružuje, poput recikliranog novinskog papira, jutanog konopca, vune itd., slaveći moć prirode kroz tipične ženske karakteristike. Kustosice izložbe su istoričarke umjetnosti Elma Hodžić i Amina Hamzić.

Metamorfoze_4

„Ovom izložbom željela sam skrenuti pažnju nečemu čemu svakodnevno svjedočimo, a to je nemar prema prirodi. Izradila sam ciklus skulptura koje su biorazgradive,koje bi se trebale u dogledno vrijeme naći u prirodi, te na taj način završile ciklus davno započet na zemlji, prije nego što su pretvorene u sirovinu, do potpunog truljenja i vraćanja zemlji iz koje će izrasti neki novi život, neka nova priča“, istakla je umjetnica.

Obraćajući se prisutnima predstavnik iz nevladine organizacije „Eko Akcija“ koja se bavi očuvanjem i zaštitom prirodnog okoliša u BiH, Anes Podić rekao je da je stanje okoliša u BiH gore nego ikada.

Metamorfoze_3

„U mnogim bh. gradovima građani udišu zrak koji je najzagađeniji u Evropi. Rijeke se i dalje zagađuju otpadnim vodama gradova i industrije, sa svega dva posto teritorije pod zaštitom smo među najgorim zemljama svijeta. Postoji opasnost da se u predstojećem periodu, pod izgovorom neophodnosti kratkoročnog ekonomskog razvoja, nepovratno unište neka od najvrijednijih prirodnih bh. područja, što bi ugrozilo bilo kakav budući opstanak lokalnih zajednica“, izjavio je Podić.

Evropska unija podržava sektor zaštite okoliša u BiH i veoma je važan u procesu pristupanja EU, te gotovo zauzima jednu trećinu acquis-a Evropske unije. Podrška dodijeljena BiH ovom sektoru u prvoj generaciji Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2007-2013) već iznosi oko 90 miliona eura. To uključuje i značajne infrastrukturne investicije, sa ciljem da se osigura poboljšana obrada otpadnih voda, spriječavanje daljeg zagađenja podzemnih voda koja je za piće, čime se smanjuje opasnost za zdravlje, bolji pristup pitkoj vodi, poboljšanje odlaganja otpada, a sve u skladu sa standardima i zahtjevima odgovarajućeg zakonodavstva Evropske unije o zaštiti okoliša.

 

Za sve zainteresovane izložba je otvorena od od 22. aprila do 04. maja 2015. godine od ponedeljka do petka od 09:30 do 17:30 sati u EU info centruu zgradi Delegacije Evropske unije u BiH (Skenderija 3a) u Sarajevu.

Metamorfoze_1

O umjetnici:

Sanela Husić – Musabašić rođena je 01. augusta 1985. godine u Banovićima. Diplomirala je 2014. godine na odsjeku za skulpturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Učestvovala je na mnogobrojnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Švedskoj.

Međunarodni dan planete Zemlje koji se obilježava na svim kontinentima usmjeren je prema zaštiti prirodnih resursa i očuvanju životne sredine. Počeci obilježavanja sežu u 1970. godinu dok se obilježavanje na međunarodnom nivou ponovo aktulizirano 1990. godine. To je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janieru 1992. godine, te su Ujedinjeni narodi 2009. godine proglasili 22. april Međunarodnim danom planete Zemlje.

EU info centar je projekat koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenih institucijama, politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

Oznake:
<
11169120_10153183840554526_2121674403_n

PoP Up ShowRoom

>
svenk_solas_banner-01

Sutra 1. Festival srednjoškolskog kratkog filma u Sarajevu

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...